Maaike De Rudder (25) wordt de jongste burgemeester van Vlaanderen

23 oktober 2018
Met haar 25 jaar wordt Maaike De Rudder voorlopig de jongste burgemeester van Vlaanderen. Vorige week maandag leek dat nog Gilles Bultinck (29) uit Vosselaar te worden, maar De Rudder is nog vier jaar jonger.

Een samenloop van onvoorspelbare omstandigheden. Op die manier kwam de burgemeesterssjerp van Sint-Gillis-Waas uiteindelijk terecht bij Maaike De Rudder. Met haar 25 jaar wordt De Rudder zo de jongste burgemeester van Vlaanderen.

De partij van De Rudder, CD&V, verloor in de Waaslandse gemeente zijn meerderheid. Daardoor was er een coalitie nodig met het lokale kartel SP.A-Groen. Groen eiste dat de huidige CD&V-burgemeester Chris Lippens niet opnieuw de sjerp zou krijgen, en daardoor kwam die uiteindelijk terecht bij Maaike De Rudder.

Opvallend, want de jongste burgemeester was maar de vierde in de ranking van de voorkeursstemmen in Sint-Gillis-Waas. Koen Daniëls, Vlaams parlementslid voor N-VA, behaalde de meeste stemmen op zijn naam. Toch bestuurt de N-VA, die overigens de grootste werd in de gemeente, niet mee.

De Rudder is momenteel nog leerkracht wiskunde, maar daar komt dus vanaf 1 januari verandering in. "Ik ga het wel missen, maar ik heb mijn keuze gemaakt", zegt De Rudder. "Ik geloof ook dat de CD&V nog een toekomst heeft in Sint-Gillis-Waas." De Rudder is ook geen groentje in de politiek, want ze is al vier jaar schepen van Financiën, Jeugd en Onderwijs.

Maar is het toch niet beangstigend, zo jong al burgemeester worden? "Ik heb een goede ploeg achter mij staan", klinkt De Rudder vol vertrouwen. En ze heeft al een plan. "Ik denk dat ik de eerste maanden vooral ga streven naar een goeie samenwerking met de voorzitter van de gemeenteraad, zodat we de komende zes jaar goed kunnen besturen."

De dag na de verkiezingen leek het nog dat de 29-jarige Gilles Bultinck uit Vosselaar de jongste sjerpdrager zou worden, maar De Rudder is nog eens vier jaar jonger en troeft Bultinck op die manier af.

Beluister het interview met Maaike De Rudder in 'De Ochtend':