Maak kleuters succesvol: ontwikkel hun executieve functies!

7 juni 2017
"Vooral kinderen uit sociaal achtergestelde gezinnen doen er hun voordeel mee"
Zeg niet “doe jullie schoenen uit”. Maar zeg “we gaan op de turnmat staan”. M.a.w. schets het probleem en laat de kleuter zelf nadenken wat hij moet doen. Zo ontwikkel je zijn ‘executieve functies’. En dat komt zijn latere schoolloopbaan ten goede en maakt hem zelfs succesvol in zijn verdere leven. Zeker kinderen uit ‘lagere sociale klassen’ doen er hun voordeel mee.

In Aalst en Ninove loopt een proefproject om de ‘executieve functies’ van kleuters beter te ontwikkelen. Kleuters die die functies trainen, hebben het later gemakkelijker op school en zouden er zelfs op latere leeftijd nog van profiteren in hun privé- en professionele leven.

Het is niet toevallig dat we dit op kleuterleeftijd trainen, zegt projectleider Sanne Feryn van de Odisee Hogeschool in Aalst. “Op vier jaar zijn kinderen hier het meest vatbaar voor. En wat ze dan leren, nemen ze ook mee naar de lagere school en zelfs in hun activiteiten op latere leeftijd.”

“We leren onze kleuters bewust worden van hun eigen gedrag om vervolgens zichzelf te leren sturen”, zegt Feryn. We doen net als elders heel gewone klasactiviteiten, maar het is de interactie die we anders aanpakken. Gewone rechtstreekse ‘bevelen’ zoals “Ga zitten” proberen we te vermijden.

Onze kleuters moeten zelf hun impulsen onder controle leren krijgen, zegt Feryn. Ze moeten ook hun werkgeheugen trainen en dus leren eerdere instructies later zelf toe te passen. Belangrijk is ook dat ze leren omgaan met veranderende situaties en wat er dan van hen wordt verwacht. Die cognitieve flexibiliteit oefenen we spelenderwijs in.

De proefprojecten worden gefinancierd door kinderarmoedefondsen. Blijkt immers dat net bij kinderen uit sociaal achtergestelde gezinnen de ‘executieve functies’ minder snel ontwikkelen. Door hen op jonge leeftijd te trainen verhogen wij hun latere kansen, aldus Feryn.