"Maak politie vrij voor echt politiewerk: zet privé-agenten in voor routinetaken"

23 april 2019
© Thierry Roge (Belga)
De politie kan nog heel wat routinetaken uitbesteden aan privé-bewakingsagenten, zodat politieagenten zich met echt politiewerk kunnen bezighouden. Dat staat te lezen in het veiligheidsplan van Open VLD dat de partij vandaag lanceert in de aanloop van de verkiezingen van 26 mei. "Net zoals destijds bij het innen van de parkeerboetes moet hier een debat over worden gevoerd."

De liberale kopstukken Bart Somers (zie foto) en Patrick Dewael lanceren vandaag een blauw "20-puntenplan" voor een veiligere samenleving. Een van de meest opvallende elementen is de suggestie dat de overheid meer beroep moet doen op privé-bewakingsagenten. Zij zouden zich kunnen bezighouden met de routineklussen, waarvoor niet per se een echte politieagent vereist is.

"We zitten nog altijd met een tekort van bijna 3.000 politiemensen", stelt Somers, die ook burgemeester van Mechelen is. "Dat ligt aan het feit dat je dat beroep aantrekkelijker moet maken. Maar de maatschappelijke kost van politiemensen is ook hoog. Dus moet je efficiënt omspringen met die mensen."

Het administratief verwerken van boetes bijvoorbeeld: moet dat echt gebeuren door politiemensen?

Somers wil daarover een open en fundamenteel debat, net zoals gebeurd is bij het uitbesteden van het innen van parkeerboetes. "Daar wordt vaak nog op een heel dogmatische manier over gesproken en dat staat efficiëntie in de weg. Het administratief verwerken van boetes bijvoorbeeld: moet dat echt gebeuren door politiemensen? Of kan je dat ook laten doen door mensen die goed opgeleid en omkaderd worden, maar die niet noodzakelijk behoren tot het politiekorps?"

Ook het bewaken van politiekantoren of het onthaal daar zou in handen kunnen komen van privéfirma's, suggeren de liberalen.

Politiezones samenvoegen

Nog op het 20-puntenplan: de samenvoeging van politiezones van kleinere gemeenten en op termijn ook die van Brussel. Somers en co zien daar efficiëntiewinsten, "maar je gaat de lokale politie ook meer de kans geven om zich te specialiseren. Ik denk maar verkeerspolitie, overlastbestrijding of zelfs betere slachtofferhulp, zonder dat je daarvoor de nabijheidspolitie moet opofferen."

Verder moeten burgmeesters meer bevoegdheden krijgen in de strijd tegen criminaliteit. Het gerecht moet volgens Open VLD ook efficiënter werken, meer straffen op maat uitspreken en die ook uitvoeren. En tegen 2030 zouden alle gevangenissen in ons land modern en menswaardig moeten zijn.

Beluister het gesprek met Bart Somers in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: