"Maak toiletten gratis beschikbaar voor iedereen!"

27 september 2018
Iedereen op deze aardbol moet al eens naar het toilet gaan. Maar niet overal mag je gebruik maken van het toilet en vaak moet je ook betalen voor je toiletbezoek. Maar mag een toiletbezoek geweigerd worden? En mogen handelaars daar geld voor vragen?

Is naar het toilet gaan een basisrecht en moeten er dus altijd en overal gratis toiletten ter beschikking zijn voor de bevolking? Luisteraar Tim Eggermont vindt van wel. Hij ijvert voor gratis toiletbezoeken, zonder consumpties of kortingbonnetjes voor de winkel in het tankstation. Maar wat zegt de wet daarover?

Vergoeding toegestaan

Volgens Luc Ardies van Unizo moet elke handelszaak zijn toilet openstellen voor klanten als het toilet meteen aansluit op publieke ruimtes, maar het is hen wel toegestaan om een vergoeding te vragen voor dat toiletgebruik. Het is een vergoeding voor de kost die het toiletgebruik met zich meebrengt: water om door te spoelen, zeep, papier, ... 

Samen met Tim waren een aantal luisteraars het daar niet mee eens: "de kost van zo'n toiletbezoek hebben winkels al ingerekend in hun kosten", zeggen zij. 

Méér (propere) toiletten

Kristine Van Dyck heeft al bijna 20 jaar de ziekte van Crohn en heeft door haar ziekte vaak een toilet nodig. Zij zegt dat het vaak een probleem is om een toilet te vinden, maar ze heeft geen schroom om te vragen aan een uitbater of ze gebruik mag maken van het toilet. Als het voor haar echt dringend wordt, durft ze zelfs een politiekantoor binnenstappen om naar het toilet te gaan.

Kristine pleit, net zoals vele mensen op Twitter, voor meer openbare toiletten én voor openbare toiletten die goed onderhouden worden, want "als er dan een openbaar toilet is, is dat vaak heel vies en dat kan toch ook niet de bedoeling zijn."

Goeie tip:

Nog een goeie tip die we kregen van een luisteraar is de app 'HogeNood'. Via die applicatie vind je makkelijk en snel het dichtstbijzijnde toegankelijke toilet voor als de nood écht hoog wordt.

Bekijk hier het gesprek over gratis toiletten:

Lees ook: