Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Maakt hardlopen je creatiever?

di 30 mrt. - 3:24

Is er een verband tussen hardlopen en creativiteit? De KU Leuven gaat dat onderzoeken op vraag van auteur Saskia De Coster. Zij legt uit hoe ze beter schrijft sinds ze loopt. In ‘Nieuwe Feiten’ vragen we aan cognitief psycholoog Tom Beckers (KU Leuven) hoe dat zou kunnen komen.
Maakt hardlopen je creatiever?

Voor zowel lopen als schrijven heb je wat zelfdiscipline nodig. “Maar of lopen onze zelfdiscipline aanscherpt in andere domeinen, daar is weinig onderzoek naar”, vertelt Tom Beckers. Al is het idee dat je door te lopen tot andere inzichten kan komen een stuk aannemelijker.  “Onze frontale cortex, het stuk vooraan in onze hersenen, fungeert onder meer als een controlesysteem. In normale omstandigheden heeft dat de neiging om onze gedachten in het gareel te houden. Vaak is dat nuttig, maar af en toe kan dat ook dodelijk zijn voor de creativiteit. Onze hersenen hebben de gewoonte om iedere keer weer in dezelfde denkpatronen te hervallen. Tijdens het lopen lukt dat minder goed aangezien die frontale cortex ondertussen ook bezig is met de fysieke coördinatie van het lopen."

Al lopend kunnen er wel nog volop nieuwe gedachten gegenereerd worden. “Op dat moment hebben we niet genoeg middelen om die gedachten in toom te houden. Vrij associëren wordt dus makkelijker en zo kom je op hele nieuwe ideeën”, verklaart Beckers.

Dopamine

Ook de stoffen die vrijkomen in je hersenen tijdens het joggen kunnen helpen. “Er is veel bewijs dat lopen een positief effect heeft op onze stemming omdat er neurotransmitters zoals endorfine en dopamine vrijkomen. Er zijn wel wat aanwijzingen dat een positieve stemming bevorderlijk is voor de creativiteit maar die link is niet zo sterk. Al speelt die dopamine waarschijnlijk wel een grote rol. Uit onderzoek bij muizen blijkt dat stimulatie van het dopaminesysteem een soort reset van je hersenen creëert. De bestaande verbindingen tussen hersenstructuren zwakken hierdoor een beetje af en zo maak je ruimte om nieuwe connecties leggen”, aldus Beckers.

Nieuwe omgeving

Naast joggen zijn er ook andere manieren om je creativiteit te boosten vertelt Beckers. “Als je muizen eerst een strategie aanleert om iets op te lossen en je ze daarna hetzelfde op een andere manier laat doen, dan lukt dat vaak niet. Als je ze tussendoor een compleet nieuwe ervaring geeft in een volledig nieuwe omgeving, dan lukt dat beter. Wellicht werkt dat voor mensen ook op die manier.” Veranderen van omgeving door bijvoorbeeld op reis te gaan zou dus kunnen helpen. En hallucinogene drugs zoals paddenstoelen ook. “Ook paddo’s kunnen een reset van je hersenen genereren. Maar dat is uiteraard niet ongevaarlijk”, besluit Beckers.

Beluister het gesprek met Tom Beckers in ‘Nieuwe Feiten’ via Radio 1 Select.

Meer weten? Beluister de podcast van 'Nieuwe Feiten' hier: 

Lees ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet