"Maakt u een januari-kindje, en zo komt het met een beetje voorsprong aan de start"

26 mei 2016
Janne Desmet
"Wij december-kinderen, wij zijn zo goed als een jaar jonger, hebben een volledig jaar achterstand op al die van januari. Maar toch verwachten de jufrouwen van ons op school dat wij even rap kunnen lopen, dat wij even slim zijn"

Lees het middagjournaal van Janne Desmet:

Toen ik vijftien jaar oud was, wou ik mijn ouders een proces aan doen omdat ik vond dat er vanalles aan mij mankeerde. Op school had ik constant het gevoel "ik kan niet mee, het gaat te rap". En dat ik niet mee kon, dat was volgens mijn ouders hun schuld.

Ja, kijk, ik ben geboren in december en daar zijn ondertussen wetenschappelijke studies over gedaan. Wat blijkt: in de middelbare school krijgen december-kinderen gemiddeld veel meer een C-attest dan januari-kinderen. Ons scholensysteem is eigenlijk een intellectueel Indiaas kastensysteem dat met die klootzakken van januari begint. En die van december liggen vanonder in de stront met een winterdepressie en ik weet niet hoeveel achterstand te ploeteren.
 
Let op: in de sport is het nog erger. Als ge daar in januari geboren wordt, maakt ge 50 procent meer kans om in de eerste klasse van de Belgische voetbal te spelen dan iemand van het einde van het jaar.

Eden Hazard is van januari. Witsel is van januari. Niks met talent te maken bij die gasten. Die zijn gewoon allemaal van januari.

Wij december-kinderen, wij zijn zo goed als een jaar jonger, hebben een volledig jaar achterstand op al die van januari. Maar toch verwachten de jufrouwen van ons op school dat wij even rap kunnen lopen, dat wij even slim zijn, en als wij nog niet meekunnen, dan zeggen ze niet "geen paniek, ge zijt nog een beetje te jong". Nee, dan zeggen ze: "ge zijt te traag, ge zijt te lomp, ge kunt niet mee".

En wat dan nog eens het ergste is, dat is dat ik eigenlijk bedoeld was voor januari, en dat ik toch in december ben geboren. Komt door mijn moeder, dat is eigenlijk haar schuld, en die van Louis Neefs.
 
Louis Neefs die is op 25 december 1980 verongelukt. Mijn moeder, hoogzwanger, hoorde op het middagjournaal van zijn accident en die is zo hard beginnen wenen en wenendat ze der weeën is van beginnen krijgen,waardoor ze dacht dat ik misschien wel een vrouwelijk reïncarnatie van Louis Neefs kon zijn. Dus is ze -ter bevordering van die weeën-al haar cassetten van Louis Neefs beginnen draaien,en bij elk liedje dat ze hoorde "ho ho ik heb zorgen" kreeg ze een wee.
 
Ik heb in die baarmoeder nog even geprobeerd die geboorte tegen te houden. Ik heb mijn navelstreng rond mijn buik gebonden en aan mijn moeder haar eierstokken vastgemaakt. En ik geroepen "ik ben nog niet klaar!", maar soit 't heeft niet geholpen. Mijn moeder heeft gewonnen en ik verloren. Iets wat ik daarna nog heel veel op de school loopcrossen heb gedaan: verloren

Als ge een kind wilt maken, doe dat dan alstublieft niet in februari of maart, maar doe het in mei.

Doe het nu. Laat nu alles vallen. Zoek uw partner en begint eraan. Maakt u een januari-kindje en zo komt het met een beetje voorsprong aan de start.
 

Janne Desmet is actrice en theatermaker.

Radio 1 Select