"Maakte Spanje geen deel uit van Europa, dan reden toen de tanks rond in Barcelona"

4 januari 2019
Radio 1
Brigitte Verkinderen is hoofd van de Kamer van Koophandel in Barcelona. Ze was in de stad toen daar, op 1 oktober 2017, het referendum over de Catalaanse onafhankelijkheid werd gehouden en het geweld uitbrak.

Volgens Brigitte Verkinderen is de situatie in Catalonië nog steeds explosief, zelfs een jaar na het onafhankelijkheidsreferendum.

Kapitale fout

"De Catalanen hebben toen een kapitale fout gemaakt", zegt ze, "want ze hebben een situatie gecreëerd die hun zelf heeft pijn gedaan." En ze wijst daarbij naar de Catalaanse politici.

Als politicus moet je toch maken dat je je volk welvaart brengt en wat hier is gebeurd, is net het omgekeerde.

"Ondernemers houden niet van dit soort situaties, en al helemaal niet de Catalaanse ondernemers. In die periode hebben op drie maanden tijd 3000 bedrijven, die hun hoofdzetel in Catalonië hadden, hun hoofdzetel verplaatst buiten Catalonië. Tot en met de banken! Logisch, want een bank kon zich niet riskeren om één moment buiten de EU te vallen."

"Anderzijds, als je kijkt naar het effect voor de Catalanen zelf? Van die 3000 bedrijven is er maar één teruggekeerd. Eén! En zes van de zeven beursgenoteerde bedrijven zijn weg. Ik weet niet of we goed beseffen wat dat betekent?!"

 

Geel lintje

"De spanning is er nog groter dan vroeger", zegt ze. "Converseren met mensen is lastig" en een geel lintje lijdt tot verhitte discussies.

"Toen Annelies Van Herck in het VRT-Journaal een geel lintje droeg (naar aanleiding van Kom op tegen Kanker, nvdr) dachten ze in Catalonië dat wij in Vlaanderen de Catalaanse zaak steunden. Ik kreeg daar heftige mails over”, zegt ze.

De hele discussie over onafhankelijkheid is een open wonde waar voortdurend zout wordt in gestrooid. "Je moet een wonde verzorgen, maar helaas gebeurt dit niet. Noch van de ene, noch van de andere zijde."

"Ik ben een jurist en geen politicus en ik ben dan ook gevoelig voor de juridische argumenten. Volgens mij moeten ze dit probleem op een ordentelijke juridische manier oplossen", besluit ze.

Lees ook