Maar 3 nauwe contacten en cafés dicht om 23 uur: overheid verstrengt coronamaatregelen

7 oktober 2020
© Nicolas Maeterlinck (Belga)
Vanaf vrijdag worden een aantal coronamaatregelen in ons land verstrengd. Zo mag u maar 3 nauwe contacten meer hebben, maximaal 4 mensen tegelijk thuis uitnodigen en moeten cafés om 23 uur de deuren sluiten. Dat hebben de verschillende regeringen in ons land na overleg beslist. Federaal premier De Croo: "De situatie is zorgelijk en zeer ernstig."

De strengere maatregelen in het kort

Vanaf 9 oktober, gedurende één maand:

  • Met maximaal 3 mensen nauw contact
  • Maximaal 4 mensen tegelijk thuis uitnodigen, met respect voor de afstandsregels
  • Cafés sluiten om 23 uur
  • Maximaal 4 mensen aan een tafel in de cafés
  • Niet-georganiseerde samenscholingen met meer dan 4 mensen zijn verboden

Alle andere regels, die al eerder aangekondigd waren, blijven voorlopig hetzelfde

"De situatie is zorgelijk en zeer ernstig"

De coronacijfers in ons land zijn dermate aan het stijgen dat een verstrenging van de coronamaatregelen zich opdrong. "De situatie is zorgelijk en zeer ernstig", zei federaal premier Alexander De Croo (Open VLD) op een persconferentie. "Bijna overal is er een stijging van bevestigde gevallen en in sommige ziekenhuizen is de situatie bijzonder ernstig. Daarom moeten we er alles aan doen om een versnelling van de verspreiding zo snel mogelijk te stoppen en gaan we een aantal maatregelen verstrengen."

De nieuwe, strengere regels gaan in vanaf vrijdag 9 oktober en zullen zeker een maand van kracht zijn. "Maar niets weerhoudt u ervan om ze nu al toe te passen", zei De Croo. Ten eerste wordt het aantal nauwe contacten dat je mag hebben verder beperkt, tot maximaal 3. Een maand lang zullen dat dezelfde 3 mensen moeten zijn. Met nauwe contacten worden mensen van buiten je gezin bedoeld die je mag vastnemen, knuffelen en zoenen en waarbij je de anderhalvemeterregel niet hoeft te respecteren.

Ik weet dat we het allemaal beu zijn, maar als we de regels nu niet naleven, zullen ze de volgende keer nog strenger zijn.
Federaal premier Alexander De Croo (Open VLD

Daarnaast zal je per gezin een maand lang maar maximaal 4 mensen bij u thuis mogen uitnodigen. Bij hen moet je wel de afstandsregels respecteren of als dat niet lukt een mondmasker dragen. Ook niet-georganiseerde samenscholingen op straat worden tot 4 mensen beperkt (tot nog toe was dat 10). Het gaat hierbij niet om georganiseerde wandelingen of culturele activiteiten, benadrukte federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A), "want die worden volgens de regels georganiseerd, dat weten we".

Alle cafés zullen vanaf vrijdag om 23 uur moeten sluiten, in heel het land dus. Nu geldt die regel enkel in Brussel. "Dat is zeer spijtig", geeft Vandenbroucke toe, "maar ook zeer noodzakelijk". Er mogen in de cafés ook maar maximaal 4 mensen aan eenzelfde tafel zitten. "Met meer dan 4 mensen op café gaan, mag dus nog, maar dan zal je aan meerdere tafels moeten zitten", verduidelijkte Vandenbroucke. Voor de restaurants verandert er voorlopig niets.

Tot slot wordt thuiswerken opnieuw sterk aanbevolen. Als het kan meerdere dagen per week. "100 procent zou ik niet aanbevelen, maar zoveel mogelijk", zei Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), die benadrukte dat de genomen maatregelen onze bedrijven en economie zoveel mogelijk willen sparen.

Bron: vrtnws.be