Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Maar 3 procent Belgen immuun voor coronavirus, epidemioloog: "Zullen nog lang met virus moeten leven"

do 23 apr. - 5:59

Maar 3 procent van de Belgen is immuun voor het coronavirus. Zij kunnen de ziekte dus niet meteen opnieuw krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Antwerpen op meer dan 3.600 bloedstalen.
© Nicolas Maeterlinck (Belga)

De Universiteit van Antwerpen onderzocht meer dan 3.600 bloedstalen van Belgen van alle leeftijden. Het gaat om 'reststalen': stalen van mensen die voor eender welk probleem naar de dokter gingen. Hun stalen werden anoniem getest.

De resultaten zeggen ons concreet iets over hoeveel Belgen besmet waren met het coronavirus vlak vóór de lockdown-maatregelen in ons land ingingen midden maart. Want de stalen dateren van een tijd geleden. Voor de goede verstaander: de stalen zélf zijn 3 weken geleden afgenomen, maar immuniteit is pas zichtbaar 2 weken ná een besmetting. Het zegt ons dus iets over besmettingen 5 weken geleden: net vóór de maatregelen werden opgelegd dus.

Het gaat om een druppelinfectie, mensen moet echt dicht bij elkaar zitten om het door te geven

Het percentage ligt in de lijn van andere Europese landen.  "Als we kijken naar Oostenrijk, die zitten rond de 1 procent. Wij zitten rond de 3 procent maar zijn ook een paar weken later begonnen met de maatregelen", zegt epidemioloog van de Universiteit van Antwerpen Pierre Van Damme.  "Het toont aan dat het virus zeker nog niet ver in de bevolking is doorgedrongen. En dat een groot deel nog vatbaar is", gaat Van Damme verder. Maar het zegt ook iets over het besmettingsgevaar. "3 procent is relatief laag. Dus zo besmettelijk is de infectie niet. Het toont wel degelijk dat het gaat om een druppelinfectie. En dat mensen dicht bij elkaar moeten zitten om het door te geven. Als we de maatregelen om afstand te houden volgen, dan gaat het wel degelijk een invloed hebben op de overdracht."

Mijlenver van groepsimmuniteit

Maar wat betekent dit cijfer nu precies? Er zijn weinig Belgen besmet, en daarmee staan we ver van een zogenoemde 'groepsimmuniteit'. Dat betekent dat een groot deel - minstens de helft - van de bevolking besmet is geraakt en dus immuun is voor het coronavirus. Dan krijgt het virus niet langer vrij spel. "We zijn ver van de 50, 60 of 70 procent groepsimmmuniteit om de epidemie te zien uitdoven", zegt Van Damme. "Dat zien we ook in andere landen. We gaan dus lang met zo'n virus moeten leren samenleven. We gaan de groepsimmuniteit maar zeer traag zien aanzwellen."

Toch staat ons land op dit moment aan de start van de exitstrategie: stelselmatig zullen de maatregelen in ons land afgebouwd worden. Is dat wel een goed idee? "We gaan die versoepeling echt heel voorzichtig en stap voor stap moeten doen. Om te vermijden dat we een heropflakkering hebben", zegt Van Damme.

We zullen moeten wachten op een vaccin om de groepsimmuniteit kunstmatig te veroorzaken

Zal ons land die groepsimmuniteit wel halen? Op een natuurlijke manier, zonder de ziekenhuizen te overbelasten, dat lijkt moeilijk. "Het ziet er niet naar uit dat we op een natuurlijke manier aan die groepsimmuniteit zullen geraken. We zullen dus moeten wachten op een vaccin dat die immuniteit kunstmatig zal veroorzaken", aldus Van Damme.

Beluister het gesprek met epidemioloog Pierre Van Damme in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet