Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Bijna de helft van de 65-plussers laat zich niet vaccineren tegen de griep, en dat is gevaarlijk

vr 7 feb. - 7:42

Niet meer dan 53 procent van de ouderen die thuis wonen, is ingeënt tegen de griep. Dat blijkt uit een onderzoek van het socialistisch ziekenfonds. En dat cijfer ligt ver onder het streefdoel van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO). Die pleit ervoor om minstens 75 procent van de 65-plussers te vaccineren. Griepvaccinaties zijn nu te omslachtig en moeten eenvoudiger kunnen, vindt het ziekenfonds.
Naald

Het griepvaccin kost zo'n 13 euro. Voor ouderen die in een woonzorgcentrum verblijven, is het vaccin gratis. Voor ouderen die thuis wonen, betaalt de ziekteverzekering het vaccin voor bijna de helft terug. Het socialistisch ziekenfonds is nu nagegaan hoeveel leden tijdens het vorige griepseizoen een terugbetaald griepvaccin hebben afgehaald bij de apotheker, meer bepaald bij de 65-plussers.

Complicaties voorkomen

Maar 53 procent van de ouderen in ons land die thuis wonen, hebben een terugbetaald griepvaccin afgehaald, blijkt uit de studie. In Vlaanderen halen we wel 60 procent, méér dan in Wallonië en Brussel. Maar hoe dan ook zitten we onder het streefdoel van 75  procent dat de WGO vooropstelt voor griepinentingen bij 65-plussers.

Griep kan bij ouderen met ernstige verwikkelingen gepaard gaan.

"Toch is het belangrijk om ouderen te vaccineren tegen griep", zegt Paul Callewaert van het socialistisch ziekenfonds. "Want zij zijn een risicogroep, en kunnen bij griep ernstige verwikkelingen doormaken, zoals longontsteking en bronchitis, met in het slechtste geval de dood tot gevolg."

Ook Roel Van Giel van huisartsenvereniging Domus Medica waarschuwt voor complicaties die bij 65-plussers met griep gepaard kunnen gaan. "Zeker als het gaat om ouderen die al gezondheidsproblemen hebben en die bovenop de griep ook nog een longontsteking krijgen, is het risico reëel dat ze daaraan overlijden."

Drempel verlagen

Te weinig 65-plussers laten zich dus inenten tegen de griep, maar de drempel is ook te hoog, vindt het socialistisch ziekenfonds. "Nu moet de patiënt eerst naar de huisarts voor een voorschrift, dan naar de apotheker om het vaccin af te halen, en daarna terug naar de huisarts om zich te laten vaccineren. Het vergt allemaal tijd", zegt Paul Callewaert.

Te weinig 65-plussers laten zich vaccineren, maar de drempel is ook te hoog.

"We moeten de drempel voor griepvaccinaties verlagen. Het moet op korte termijn mogelijk zijn dat de huisarts voor zijn of haar risicopatiënten automatisch een elektronisch voorschrift opmaakt en doorstuurt naar de apotheker", vindt Callewaert. "Dat betekent dat de patiënt niet meer eerst langs de huisarts moet passeren. Hij kan dan rechtstreeks naar de apotheker voor het vaccin, en daarna naar de huisarts voor de inenting."

Samenwerken in regio's

"Als het op die manier eenvoudiger kan voor de patiënt, dan ben ik daar zeker voorstander van", reageert Roel Van Giel van huisartsenvereniging Domus Medica. "Maar zorgverleners moeten vooral regionaal de handen in elkaar slaan om méér ouderen te bereiken met de griepvaccinaties."

Huisartsen, apothekers en thuisverpleegkundigen moeten de handen in elkaar slaan om méér 65-plussers in te enten.

"Huisartsen, apothekers, thuisverpleegkundigen kunnen samen initiatieven opzetten, die van regio tot regio kunnen verschillen", legt Van Giel uit. "En er zijn diverse opties zoals grootschalige en laagdrempelige vaccinatiemomenten organiseren, thuisverpleegkundigen inzetten om ouderen in te enten, of griepvaccins rechtstreeks leveren aan huisartsen. Maar samenwerking is de sleutel, als we meer ouderen willen beschermen tegen de griep."

Bron: VRT NWS

Beluister het volledige gesprek met vaccinoloog Pierre Van Damme:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet