“Maar toen kwam jij, Tim, met je reportage in 'Pano'”

8 september 2018
Elke week vragen we iemand in ‘De Ochtend’ om een held van de week te kiezen. Vandaag kiest Jan Verheyen voor Jeroen Bossaert en Tim Verheyden. Beiden zorgden deze week voor sterk journalistiek werk.

Beste Jeroen Bossaert en Tim Verheyden,

Deze week was de week van de onderzoeksjournalistiek met twee belangrijke reportages die een grote maatschappelijke impact hadden.

Jeroen, jij gooide de knuppel in het rommelige hoenderhok van het onderwijs met een goed onderbouwde reeks in 'Het Laatste Nieuws'. Daarin werd weliswaar veel rond de pot gedraaid, niet verrassend vooral door de onderwijskoepels en de theoretische deskundigen, maar kwamen ook mensen uit de praktijk aan bod die de structurele nivellering naar beneden niet langer kunnen aanzien, en zowaar ook experts die niet te beroerd waren om toe te geven dat het systeem door de voortdurende wellicht goedbedoelde hervormingen gevaarlijk was uitgehold. Met zijn helder betoog kwam zo professor psychologie Wouter Duyck in beeld als een mogelijke held van de week.

Maar toen kwam jij, Tim, met je reportage in 'Pano' over Schild en Vrienden. Zes maanden mocht je eraan werken, en dat was er aan te zien. Inhoudelijk sterk en ook echt goed gemaakt, alleen die voortdurend aanwezige onheilspellende muziek was er misschien wat over. Ook jij zorgde voor een onmiddellijk en interessant debat, dat mijns inziens al vrij snel verviel in een hysterie waarbij de heksenjachten in Salem verbleekten. Dat met name voor de UGent jouw reportage voldoende was om de geviseerde Dries Van Langenhove, in de context van UGent een uitstekend student en een democratisch verkozen lid van het universiteitsbestuur, stante pede de deur te wijzen lijkt me op z'n zachtst gezegd een controversiële beslissing.

Maar goed, dat in dezelfde week twee reportages dit soort impact hebben bevestigt dat zelfs in de onder druk staande traditionele media het talent, de middelen, en de tijd kunnen worden vrijgemaakt om aan onderzoeksjournalistiek te doen. En dat is belangrijk en hoopgevend, want als een vrije pers de hoeder van de democratie is, dan zijn onderzoeksjournalisten de elitetroepen.

En daarom, Jeroen Bossaert en Tim Verheyden, zijn jullie mijn helden van de week.