Maart 1917

21 april 2017
Zaterdag hebben we het over ‘maart 1917’. Het boek over de maand. Net geen 450 pagina’s over welgeteld één maand. Dat moet dus wel een heel bijzondere maand zijn.

WOI was in volle gang en in Sint-Petersburg was er de februarirevolutie. Die was ook in maart. Dat alleen al, daar moeten het zaterdag over hebben.

En over de Amerikaanse president Woodrow Wilson, naar wie in Leuven een plein is vernoemd omdat de Amerikanen de oorlog tegen Duitsland hebben helpen winnen. Terwijl hij dat zelf absoluut niet wilde. Zelfs toen bleek dat de Duitsers de Japanners beloofd hadden dat ze Californië zouden krijgen en de Mexicanen grote delen van Texas, New Mexico en Arizona als ze de V.S. mee zouden aanvallen.

En over de hongersnood in New York. Het vrouwenstemrecht! De kinderen van Trotski! De films van Buster Keaton! De geboorte van de jazz!

Enfin, je snapt niet dat Pulitzer Prize winnaar Will Englund er in geslaagd is om in één boek alles te vertellen wat er in die ene maand is gebeurd.

Wouter Cajot heeft het voor ons gelezen. Hij vond het boek indrukwekkend en fenomenaal goed geschreven. Wouter is boekhandelaar. Dus hebben we het voor de zekerheid toch ook maar zelf gelezen. Hij heeft gelijk