Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

"Madam Bakster" wil zwanger worden van haar overleden man. Wat zijn de wettelijke regels?

wo 17 aug. - 0:32

Laura “Madam Bakster” Verhulst is met een traject gestart om een kindje te krijgen van haar echtgenoot Kobe die vorig jaar overleed aan maagkanker. Dat zegt ze in een interview met Flair. Wat zijn de wettelijke regels? En komen zulke aanvragen vaak voor? Professor Herman Tournaye, diensthoofd van het Centrum Reproductieve Geneeskunde (UZ Brussel), reageert in 'De Ochtend'.
Laura en Kobe

“Ik wil een kind met mijn overleden man”. Dat zegt de Gentse Laura Verhulst (29), beter bekend als Madam Bakster, in een interview met Flair. Laura verloor haar echtgenoot Kobe Jacxsens (30) in december vorig jaar aan maagkanker. “Vlak voor Kobes ziekte voelden we hoe we graag een gezin wilden stichten. Hij heeft me altijd gesteund om onze kinderwens te vervullen”, zegt Laura. “Ook toen we merkten dat hij ons kindje nooit zou ontmoeten, wat zo pijnlijk was.”

Voor Kobe met zijn chemobehandeling startte, werden zijn zaadcellen ingevroren zodat Laura hun kinderwens kon vervullen. “Ik wil mama worden, en dan liefst van een kindje van Kobe. Waarom zou ik kiezen voor anonieme donatie als de persoon die ik tien jaar lang zo graag zag, donor kan zijn? En natuurlijk zal die thuissituatie anders zijn dan met Kobe, maar aan liefde zal het niet ontbreken en ik denk dat dat het allerbelangrijkste is.”

“We hebben in november nog samen sinterklaas gevierd. Hij kocht allerlei cadeautjes voor ons toekomstige kindje en we vroegen de meters en peters die we in gedachten hadden. We vonden het heel belangrijk om samen nog dergelijke stappen te zetten. Hij putte zelf ook kracht uit die gedachte.”

Lees verder onder de Instagram-post

Wat zijn de wettelijke regels?

"Dit soort gevallen zijn eerder sporadisch" reageert professor Herman Tournaye, diensthoofd van het Centrum Reproductieve Geneeskunde (UZ Brussel) in 'De Ochtend'.  Het kan ook niet zomaar: alles moet vastliggen in een clausule die je extra moet invullen wanneer je je zaad -of eicellen laat invriezen.  "Het is niet zo dat je automatisch een toelating geeft om er postmortem iets mee te doen.  Het fertiliteitscentrum dat inbankt, de betrokken persoon die zijn gameten (geslachtscellen, nvdr) laat inbanken en de partner voor wie ze bestemd zijn moeten meetekenen." 

"Niet elke Europees land laat dit toe" zegt Tournaye ook. "Je hebt dus mensen die uit het buitenland komen om hier zulke behandelingen te laten gebeuren. Maar ook dit is heel uitzonderlijk."

Er staan ook termijnen in de wet.  Zo moet je bijvoorbeeld 6 maanden wachten voordat je met het traject kan starten, en heb je slechts 2 jaar de tijd om je met het zaad van je overleden partner te laten insemineren. Die 2 jaar is voldoende voor mensen die 1 kind wensen, zegt Tournaye. Maar wanneer mensen naar een broertje of zusje vragen, is dat dus onmogelijk.  Waar die maximumtermijn vandaan komt, is niet duidelijk, zegt Tournaye. "Heel die wet is ook een beetje geschreven op maat van een man/vrouw-paar."

Ook Laura heeft bedenkingen bij de wet. "Ik ben heel dankbaar dat de wetenschap zo ver is", zegt ze aan Radio 2. "Maar ik vind het absurd dat ik na twee jaar wel naar een donorbank kan stappen om een kindje te hebben met een vreemde, maar niet met de partner die ik tien jaar heb liefgehad."

Ik vind het absurd dat ik na twee jaar wel naar een donorbank kan stappen om een kindje te hebben met een vreemde, maar niet met de partner die ik tien jaar heb liefgehad.

Bron: vrtnws.be, Radio 2, Flair en 'De Ochtend'

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet