Madaster: geef je materialen een identiteit

18 februari 2017
De Duits-Nederlandse architect Thomas Rau is een idealist: hij wil afval de wereld uit, door àlle materialen te hergebruiken. En hij is een pragmaticus: want je moet wel weten hoe je dat concreet kunt doen. Daarom komt hij nu met Madaster: een softwareplatform waarmee je de materialen in je gebouw of infrastructuurproject tot in de details kunt documenteren. Dat moet hergebruik veel makkelijker maken.

Het is eigenlijk heel simpel, legt Thomas Rau uit: afval is materiaal zonder identiteit. Maar hoe geef je materiaal dan wel een identiteit? Door het een paspoort te geven. En om zo'n materialenpaspoort te maken, heeft hij nu Madaster bedacht: daarmee kun je alle materialen in kaart brengen die in een gebouw of infrastructuurproject gebruikt zijn.

Madaster is een softwareplatform waarop je de bouwtekeningen van je project kunt opladen. Het programma brengt voor jou dan in kaart welke materialen er in welke hoeveelheden gebruikt zijn en waar ze precies zitten. Dat heeft twee voordelen, zegt Rau, allereerst maatschappelijk:

De aarde is een gesloten systeem: alle materialen zijn eindig. Dus moeten we een manier bedenken om ze oneindig beschikbaar te houden.

Maar voor jou als eigenaar is het ook interessant: want je gebouw heeft niet alleen een vastgoedwaarde, maar behoudt zo altijd een materiële waarde. Je krijgt als het ware extra waarde toegevoegd, en dat kan daan tot 15 à 18% van de vastgoedwaarde. Je hoeft je eigendom dus nooit naar 0% af te schrijven, maar naar de minimale materiaalwaarde.

Madaster is gisteren voorgesteld, het project zit momenteel nog in een proeffase:

We zijn op zoek naar 'Kennedy's': koplopers die willen instappen in het project. We hebben er al 16, maar er kunnen er nog eens zoveel bij.

Voorlopig is Madaster dus nog voor een beperkt aantal real estate-mensen, architecten of aannemers, maar vanaf 29 september kan iedereen er gebruik van maken. En het is absoluut veilig, garandeert Rau nog: de informatie die je uploadt, kan alléén door jezelf bekeken worden.

Meer info: http://www.madaster.com/2017/01/17/madaster-launched/

 

Radio 1 Select