Made in Noord-Korea

25 november 2017
Noord-Korea baat een arbeidsbureau met heel goedkope arbeidskrachten uit, zowel in eigen land als in de Europese Unie. Dat vertelt hoogleraar Koreakunde Remco Breuker in Interne Keuken. “Neoliberalisme ten top."

Wie dacht dat Noord-Korea een communistische staat was, heeft het volgens hoogleraar Remco Breuker niet helemaal begrepen.

“Noord-Korea is even communistisch als ik ben. Helemaal niet dus”, aldus de professor Koreakunde aan de Universiteit van Leiden.

Rechten en plichten

“Het was ooit socialistisch, maar na een grote hongersnood in de jaren 90 is dat socialistisch systeem in elkaar geklapt. Burgers moesten voor zichzelf zorgen. Ze hebben de rechten van dat socialistisch systeem verloren, maar de plichten hebben ze nog wel. In de plaats is het dus een soort hybride kapitalistisch systeem geworden.”

Echte neoliberalen moeten naar Noord-Korea

“Ik denk: de echte neoliberalen onder ons moeten naar daar. Noord-Korea is een echte neoliberale staat, waarin de inwoners worden gezien in de mate van de arbeid die je eruit kunt trekken en de winst die je dus kunt behalen.”

T-shirts uit Noord-Korea

“Bij wie nu een T-shirt aanheeft waarin staat dat het in China is gemaakt, is de kans groot dat die uit Noord-Korea komt.”

Haakwerk is intensief. Te duur om in China te laten maken

“Al het moeilijke werk daarvoor – zeker het haakwerk, dat erg arbeidsintensief is en te duur is in China – besteed je uit aan Noord-Korea. Dan krijg je alles terug en haak je het in elkaar in China. Daarom mag je er ‘made in China’ opzetten. Dat scheelt erg veel in de kosten.”

Slavenarbeid

“Nog zo’n belangrijke inkomstenbron is de slavenarbeid. Dat zijn buitenlandse arbeiders die ook vrolijk gewoon in de Europese Unie voor het regime werken. Met medeweten en de facto goedkeuring van Brussel.”

De Europese Unie weet van de slavenhandel, maar doet er niks aan

“We hebben hier onderzoek naar gedaan – en we zijn niet de enige – waarin we aangetoond hebben dat er honderden Noord-Koreanen, zo niet meer, tewerkgesteld zijn in de EU. Vooral in Polen, in de scheepsbouw, maar ook in andere landen. In de hele wereld zijn er zo’n 150.000 Noord-Koreanen.”

Mensenhandel

“Op zich heb ik er niet veel problemen mee dat Noord-Koreanen hier komen werken. Ze hebben namelijk een werkvergunning en een visum. Ze mogen hier zijn.”

“Het probleem is wat er gebeurt als ze hier zijn: arbeidsuitbuiting, lange werkdagen, gevaarlijke werkomstandigheden.”

Het loon van de slaven, in dollarbiljetten, gaat in grote tassen naar de Noord-Koreaanse staat

“Ze mogen niet naar buiten, hebben geen tv, radio of internet. En ze krijgen geen loon, of toch nauwelijks. Hun loon gaat allemaal naar de Noord-Koreaanse staat.”

“Dat wordt echt in grote tassen met dollarbiljetten naar Pyongyang getransporteerd.”

Lijst van artikels