Mademoiselle Andrée

16 oktober 2021
Ze is deze week honderd geworden, en ze is een heldin. Andrée Geulen heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven gered van meer dan tweeduizend kinderen. Wereldberoemd in Franstalig België, onbekend in Vlaanderen.

Ze was twintig in 1942 en werkte als onderwijzeres. Blond en niet Joods, precies het profiel waarnaar Le Comité de Défense des Juifs op zoek was. Het Joods Verdedigingscomité zocht iemand die zonder risico over straat kon lopen en de tram kon nemen in Brussel. Andrée Geulen was niet alleen blond en niet Joods, ze was ook niet bang. Ze stapte in het verzet.

"Je savais ce que je devais faire", zegt ze tachtig jaar later. Ze is de laatste overlevende van een groep van twaalf vrouwen die samen 2104 Joodse kinderen hebben verborgen voor de nazi's.

Maandag zendt Canvas de documentaire Mademoiselle Geulen uit. Ze heeft geen zin meer om erover te vertellen, zegt Andrée. Dus doen haar dochters dat en de kinderen die ze heeft gered. Dat zijn ondertussen zelf gevorderde tachtigers, maar Andrée blijft ze "les enfants" noemen.

Dorien Styven is onze gast, ze werkt als archiviste in de Kazerne Dossin.

Beluister het volledige gesprek :