Mag een priester liegen en bedriegen in "De mol"?

19 maart 2018
De meest opvallende deelnemer van "De mol" is dit jaar de 33-jarige Pieter Delanoy. De man is in het dagelijks leven priester. Een priester in een spel waarvoor je moet liegen om te winnen. Mag dat wel van de kerk? "Pas als hij bij wijze van spreken over lijken zou gaan, zou het moreel laakbaar zijn", zegt theoloog Hans Geybels.

Pieter Delanoy liet zich in 2008 tot priester wijden. Verder is hij leerkracht godsdienst in Brugge, supporter van Club Brugge en oprichter van een vzw die Zuid-Afrikaanse probleemjongeren helpt. De volgende zondagen zal hij uitgerekend op de "Dag des heren" een spel spelen waar je met liegen ver kan komen. En heet een van de 10 geboden niet "Gij zult tegen uw naaste niet vals getuigen"?

Hans Geybels, theoloog bij de KU Leuven ziet weinig problemen. "Het staat iedereen vrij om aan "De mol" mee te doen en dat geldt vandaag ook voor priesters", zegt hij in De Wereld Vandaag. "60 of 70 jaar geleden zou dat vanzelfsprekend niet op applaus zijn onthaald."

"Een priester mag toch ook pokeren!"

"De Mol" is een spel", vindt Geybels en dat is wat volgens hem het grote verschil maakt. "Liegen maakt hier deel uit van het spel. Liegen is nodig, wil het spel lukken. Een priester mag toch ook pokeren! Liegen heeft nu eenmaal verschillende betekenissen. Ik vergelijk het graag met WO II. Een priester verbergt Joden voor de nazi’s. Daar stel je geen vragen bij. Liegen en liegen is twee, zie je?"

"Misschien heeft ij wel een mooie bestemming in gedachten voor de geldprijs"

Maar "De mol" is ook een spelprogramma waarbij een geldprijs is te winnen. Dus moet je liegen om geld te verdienen. Geybels: "Misschien hangt het er hier een beetje van af wat Delanoy zinnens is met het geld te doen. Het zou moreel laakbaar kunnen zijn, moest hij bij wijze van spreken over lijken gaan, mocht hij zuiver en alleen voor het geld gaan. Misschien heeft hij wel een mooie bestemming in gedachten voor de geldprijs."

Van Geybels mag de West-Vlaamse priester er in elk geval voor gaan. "Je kan toch niet verwachten dat Delanoy gaat spelen alsof het hem allemaal niets uitmaakt." Ook het bisdom Brugge heeft al laten weten geen probleem te zien en de deelname als goede publiciteit te beschouwen.

Dit zijn alvast alle kandidaten van het nieuwe seizoen. Bekijk de video:

De eerste aflevering van het nieuwe seizoen van "De mol" is op 25 maart om 20 uur op Vier te zien.

Bron: vrtnws.be en Vier

Lees ook:

Lijst van artikels