Mag je e-books tweedehands doorverkopen?

10 september 2019
Simon Geiregat (© Kevin Faingnaert)
E-books worden steeds populairder. Maar wat doe je er daarna mee, als het boek je niet bevalt of als je het uitgelezen hebt? Mag je het doorverkopen? Simon Geiregat, rechtswetenschapper aan de Universiteit van Gent, legt uit wat mag en niet mag.

Sommige mensen zweren bij een écht boek van papier om in de boekenkast te kunnen zetten. Maar jaar na jaar worden de e-books (digitale boeken) populairder. Die kan je downloaden, en dan lezen op je tablet, of computer, of e-reader. Maar wat doe je er daarna mee, als het boek je niet bevalt, of je het uitgelezen hebt? Kan je het dan verkopen?

"De wetgeving op dat punt is tot nu heel onduidelijk gebleven" zegt Simon Geiregat (rechtswetenschapper aan de Universiteit Gent) in 'De Wereld Vandaag'. "Maar vandaag heeft de advocaat-generaal van het Hof van Justitie van de Europese Unie een advies afgegeven, en dat is misschien een eerste stap naar meer duidelijkheid."

Geiregat: "Dat advies zegt, in tegenstelling tot wat we hadden verwacht, dat e-books wel degelijk niet mogen worden doorverkocht als ze gedownload zijn."

"Slechts users"

Geiregat schreef ook een docotoraat over dit thema. "Vroeger waren we allemaal eigenaars, vandaag zijn we vaak slechts users. Ik onderzoek de impact van die shift op onze rechten als consumenten" zegt hij hierover. 

Meer weten? Beluister het integrale interview met Simon Geiregat:

Meer info over het doctoraat van Geiregat vind je op phdcup.be

Lees ook: