Mag veevoer terug van gemalen vee gemaakt worden?

21 februari 2011

De Europese Commissie overweegt om opnieuw diermeel als veevoeder te gebruiken. Dat raakte vandaag bekend na een vergadering van de Europese ministers van Landbouw.

De commissie reageerde op een voorstel van Polen, dat in de tweede helft van 2011 EU-voorzitter wordt. Het gebruik van dierlijk veevoer (diermeel, slachtafval) is sinds een tiental jaar verboden vanwege de gekkekoeienziekte, aka Boviene spongiforme encefalopathie (BSE).

Het gebruik van diermeel bespaart veel geld, omdat nu eiwitrijke maar dure soja moet worden ingevoerd. En daar is ook vanalles mee aan de hand. Slachtafval, dat rijk is aan eiwitten, wordt momenteel niet tot dierenmeel verwerkt, maar gewoon vernietigd. 'Een gigantische verspilling door onnodige BSE-maatregelen' vinden sommigen. Het eiwitprobleem is het Europees Parlement de jongste jaren trouwens niet ontgaan.

Het geval wil dat we net nu in de krant lazen dat wetenschappers van het UZ Gasthuisberg in Leuven vandaag een autopsie uitvoeren op een 56-jarige man uit de Geraardsbergen, die overleed aan de ziekte van Creutzfeldt-Jakob. "De vorsers onderzoeken of hij bezweek aan de BSE-variante, veroorzaakt door het eten van vlees van runderen die besmet waren met de dollekoeienziekte".

Benieuwd hoe Europarlementslid voor Groen! Bart Staes daarover denkt.