Magali De Reu: "De berichtgeving over ASS bij Bart De Pauw was te kort door de bocht"

19 oktober 2021
©VRT
Toen Bart De Pauw op zijn proces het woord nam, vertelde hij dat hij na de beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag in therapie ging en dat vervolgens mogelijk een autismespectrumstoornis (ASS) bij hem vastgesteld werd. Tech-experte Magali De Reu ergerde zich aan de berichtgeving hierrond en getuigde over haar autismespectrumstoornis in ‘De Wereld van Sofie’.

“Ik stoorde mij vooral aan de manier waarop Bart De Pauw ASS hierbij betrok”, begint Magali De Reu. “Autismespectrumstoornis verschijnt zo alweer op een kwalijke manier in de media. Ik las dat autismespectrumstoornis te maken heeft met sociale communicatie en moeite met verandering. Dat vind ik heel kort door de bocht.”

Bij De Reu werd op haar veertiende een autismespectrumstoornis vastgesteld. “Zelf heb ik bijvoorbeeld helemaal geen moeite met verandering, als ik ze zelf kan sturen. Ik heb in sociale contexten ook op een vrij subtiele manier moeite gehad, wat mijn diagnose en de behandeling heel complex heeft gemaakt.”

Veel prikkels en verwarrende signalen

“Ik voelde mij altijd al anders. Ik had het gevoel dat mijn reacties niet strookten met wat iedereen verwachtte. Ik ben heel direct en eerlijk, nu nog steeds. Blijkbaar moet je in onze maatschappij tussen de regels kunnen lezen en verbale en non-verbale signalen zomaar opvangen. Ik vind dat heel vermoeiend.” 

“Mijn brein verwerkt ook op een andere manier informatie. Alle prikkels komen tegelijk binnen. Op het einde van de dag heb ik het gevoel dat ik heel veel hoogtes en laagtes heb beleefd.”

De Reu is op haar achtste voor het eerst naar de psycholoog geweest. “Ik vond mezelf te dik. Ik werd ook gepest omdat ik anders deed, door mijn eerlijkheid en directheid. Het is erg dat een kind daarvoor gepest wordt. En dat heeft ervoor gezorgd dat ik dood wilde. Ik wilde niet meer leven.”

Ongeloof

"Mijn ouders dachten ook dat ik anders was. Maar ik was het tweede kind en er werd gezegd: ‘Het zal gewoon een moeilijk kind zijn. Het tweede kind is altijd lastiger’. Er was nog heel veel ongeloof vanuit de omgeving en er hing een negatieve connotatie rond ASS.”

Het was voor De Reu zowel een hard verdict als een opluchting. “Ik kreeg enerzijds heel veel antwoorden. Maar anderzijds had ik nog heel veel vragen: 'Dit past toch niet bij mij? Dit is toch niet wie ik ben? Dit klopt toch niet?” 

Gedrag imiteren

Dat heeft te maken met de manier waarop er naar veel ontwikkelingsstoornissen wordt gekeken, zegt De Reu. “Er wordt met een mannelijke blik naar gekeken, maar ze komt anders bij uiting bij mannen dan bij vrouwen. Het gaat voor alle duidelijkheid om gemiddelden, dat is niet altijd zo.”

“Bij vrouwen is het geweten dat ze doorgaans meer nood hebben aan sociaal contact dan mannen, waardoor ze ook veel in contact komen met hun beperkingen. Maar ze zijn heel goed in hun eigen beperkingen maskeren, kijken naar hoe anderen zich gedragen en vervolgens dat gedrag imiteren”, zegt De Reu.

“Maar na het tijd begint dat masker heel zwaar te wegen met soms een burn-out of depressie als gevolg. Vaak wordt ASS vastgesteld wanneer het al te laat is, wanneer het trauma al is opgelopen. Of het wordt helemaal niet vastgesteld en denkt men aan een persoonlijkheidsstoornis zoals borderline.”

‘Aut of the box’

De Reu heeft een boek geschreven, ‘Aut of the box’, waarin ze het over haar parcours heeft. Maar ook over hoe ze haar limieten heeft kunnen ombuigen naar haar troeven. “Ik ben heel zwart-wit in alles. Dat is vaak vermoeiend. Maar dat betekent ook dat ik recht op mijn doel af ga en al de rest ruis is op dat moment. Als ik iets wil, dan is de kans heel groot dat ik het zal bereiken, op mijn manier dan wel.”

“Heel veel mensen kijken ook naar het groter plaatje, maar als neuro-atypisch persoon kijk ik naar de details”, gaat De Reu verder. “Als ik een tekst van veertig pagina's moet nalezen, dan valt mijn oog meteen op de dt-fouten. En tegen alle verwachtingen en regels van de psychologie in, heb ik veel empathie. Dat vind ik ook heel belangrijk.”

Genoeg kansen krijgen

“Als persoon met autisme moet ik voor alles een verklaring hebben. Ik weet nu waarom die ups en downs er zijn, dus kan ik er ook beter mee om. Ik ben erin geslaagd om een mooie carrière uit te bouwen en ik heb ook al lang een relatie met een fantastisch persoon. Dat waren dingen die me volgens de diagnose niet echt gegeven zouden zijn.”

“Autismespectrumstoornis wordt vaak bestempeld als een doodvonnis, maar dat is het helemaal niet. Het gaat erom dat iedereen met een beperking zijn eigen ding kan doen en dat er genoeg kansen en opportuniteiten zijn”, besluit De Reu.

Je kan haar boek 'Aut of the box' nu al reserveren via deze link. 

Beluister het gesprek met Magali De Reu in Radio 1 Select.

Lees ook: