"Minister De Block vraagt meer kwaliteit, maar met een dalend budget wordt die steeds moeilijker waar te maken"

19 januari 2017
Niet alleen huisdokters en kinesisten dreigen duurder te worden, ook bij jouw volgende tandartsbezoek zal je dieper in de buidel moeten tasten. Sinds 1 januari vragen tandartsen wat ze willen.

De onderhandelingen voor een nieuw tariefakkoord voor tandartsen liepen vorig jaar af. Daarom riep Stefaan Hanson van het Verbond der Vlaamse Tandartsen alle geconventioneerde tandartsen op om hun erelonen te laten stijgen met zo’n 2,5%. Dat doen ze uit protest tegen de besparingen van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). “Er is een structurele onderfinanciëring van de tandartsen op het Risiv,” aldus Hanson. “De indexering van de medische beroepen wordt geamputeerd. De kosten van de praktijk stijgen sneller dan de indexering. Dat kan niet langer.”

Zo’n 60% van de geconventioneerde tandartsen heeft nu vrije honoraria. Voor de patiënt betekent het concreet dat het remgeld, het eigen aandeel die de patiënt betaalt in zijn ziektekosten, gestegen is. "Tandartsen kunnen de patiënt geen loonzekerheid bieden. Minister De Block eist meer kwaliteit maar met een dalend budget en een bevolking die langer leeft, wordt het moeilijker op dit waar te maken.”

Radio 1 Select