Magnetische energie vermindert geloof én vooroordelen jegens migranten

16 oktober 2015
Nieuw onderzoek dat gepubliceerd is in het wetenschappelijk tijdschrift Social Cognitive and Affective Neuroscience heeft voor het eerst aangetoond dat het geloof in God en vooroordelen jegens migranten afnemen als een deel van de hersenen worden blootgesteld aan magnetische energie. 
 
In kringen van hersenwetenschappers zou men spreken van 'Transcraniële magnetische stimulatie' (TMS) van de mediodorsale frontale cortex.
 
Door TMS kunnen de activiteiten in specifieke hersengebieden tijdelijk en op een veilige manier worden stilgelegd.
 
Wat bleek uit de experimenten? Mensen bij wie dat hersengebied werd onderdrukt gaven aan dat ze 32,8 % minder geloofden in God, engelen of de hemel. Ze waren ook 28,5 % positiever in hun gevoelens jegens migranten die kritiek hadden op het land waarin de proefpersoon woont.
 
Volgens de hoofdonderzoeker zijn deze bevindingen zeer opvallend en in overeenstemming met de idee dat hersenen-mechanismen die ontwikkeld zijn om basaal te reageren op bedreigende prikkels, ook gebruikt worden voor ideologische respons.
 
Maar er is meer onderzoek nodig om precies te begrijpen hoe en waarom religieuze overtuigingen en een 'etnocentrische houding' in dit experiment werden verlaagd. 
 
Voorlopige conclusie: we gebruiken dezelfde mentale processen als we over een boom proberen te klauteren die op ons pad viel, troost vinden in religie, of migratiekwesties proberen op te lossen.
 
Benieuwd of een en ander strookt met de experiëntie van onze wereldvermaarde neuroloog Steven Laureys.