"Magnette had geen andere keuze dan voet bij stuk te houden"

21 oktober 2016
Waals Minister-president Paul Magnette houdt het been stokstijf in verband met CETA, het handelsakkoord met Canada, ook al krijgt hij vanuit Europa en Canada de wind van voren. Maar waarom eigenlijk? Xavier Taveirne vroeg het aan Alain Gerlache, journalist bij RTBF.

De lat lag hoog

Volgens Alain Gerlache is het antwoord duidelijk. Paul Magnette had de lat heel erg hoog gelegd:

"In de onderhandelingen moest hij wel voet bij stuk houden. Hij moest ofwel iets binnenhalen, ofwel neen zeggen."

Op die manier wil hij zijn imago van 'onverzettelijk' te zijn kracht bijzetten. Na de 'Iron Lady' dus een 'Iron Minster President'.

Europa, sociaal-democratie en de PVA

Europa, en meerbepaald de Europese sociaal-democratie, liggen Magnette ook na aan het hart. Hij was niet voor niets hoogleraar aan de ULB en directeur van het Instituut voor Europese Studies aan diezelfde universiteit.

"Hij is een groot Europa-kenner. Daarnaast gelooft hij dat linkse partijen opnieuw een uitgesproken linkse koers moeten varen. Ten derde voelt hij de rivaliteit met de PVDA (Partij van de Arbeid) en met de regering Michel."

Maar in de landen die het akkoord wel ondertekenden zitten er ook sociaal-democraten aan de knoppen, waarom tekenden zij dan wel?

"Een goede vraag, maar heel veel andere bewegingen aan linkerzijde steunen hem dan weer wel."

Stemmen ronselen

Wil Magnette op deze manier stemmen ronselen op de kap van de enige Franstalige partij in de regering? 

"Dat speelt uiteraard mee. Het is een erg slechte periode voor de MR."

 Er is deze episode, de problemen rond de begroting... 

"Maar het gaat verder dan de persoon Michel. Het is het bewijs dat de functie van federaal premier in België aan het verzwakken is!"

 

Radio 1 Select