"Magnette heeft duidelijk wel gegokt, maar heeft nog niet verloren"

24 oktober 2016
D-day voor Wallonië vandaag. Wallonië heeft het CETA-handelsverdrag tussen Europa en Canada nog steeds niet ondertekend en voorzitter Donald Tusk van de Europese Commissie wil dat dat vanavond gebeurt. Gisteren heeft Wallonië nog nieuwe teksten gekregen, maar die gingen minder ver dan was afgesproken. Docent Europese politiek Steven Van Hecke reageert in De Ochtend.

Alles draait om de arbitrage, zegt docent Europese politiek Steven Van Hecke. Wie is er bevoegd als een Canadese multinational een rechtszaak wil beginnen tegen een Europese lidstaat? En waarover mogen de rechtbanken zich dan uitspreken? Ook blijft de vrees bestaan dat de KMO's geen toegang tot die rechtbanken zouden krijgen. 

Volgens Van Hecke is Wallonië is bang dat er een precedent wordt gecreeerd. Het CETA-verdrag zal de klassieke rechtsgang ondermijnen. Als hier geen oplossing voor komt, heeft men later voor andere handelsverdragen geen poot meer om op te staan. 

In de nieuwe teksten krijgt Magnette ook minder dan was afgesproken. Toch vindt Steven Van Hecke dat Magnette daarom niet meteen als verliezer moet worden beschouwd. Zowel Canada als Europa blijven vragende partij, en dat speelt in zijn voordeel. Dat betekent niet dat de onderhandelingspositie van Magnette oneindig is. Maar zelfs als hij vanavond niet ondertekent, is er nog geen man overboord. Het gaat hier om een politieke deadline en die is juridisch niet afdwingbaar. Het verdrag kan later in een nieuwe top ook nog worden ondertekend, zegt Van Hecke.

Radio 1 Select