Nieuwe Feiten
Maken koelkast en kokosolie rijst calorie-arm?
do 26 mrt. - 10:33
Afgekoelde en weer opgewarmde pasta is veel beter voor de lijn en de bloedsuikerspiegel dan vers gekookte pasta. Dat hebben we geleerd uit een experiment van 'Trust me, I'm a doctor', de BBC-tegenhanger van 'Ook getest op mensen'.
Nu hebben wetenschappers van het College of Chemical Sciences in Sri Lanka op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Chemical Society (ACS) een simpele manier voorgesteld om gekookte rijst 'lichter' te maken.
Als je rijst langzaam (de onderzoekers deden er 40 minuten over) gaar kookt in water waaraan een lepel kokosolie is toegevoegd en vervolgens 12 uur in de koelkast zet, zou die tot 60 procent minder calorieën bevatten. Het maakt niet uit of je de rijst nadien weer opwarmt of niet.
Bij het afkoelen wordt een deel van de koolhydraten in de rijst omgezet in zogenaamd 'resistent zetmeel'. Spijsverteringsenzymen kunnen dat niet verteren en het wordt dus niet omgezet in suiker.
Volgens de onderzoekers zou deze bereidingswijze het stijgende probleem van overgewicht kunnen beteugelen in regio's waar rijst het basisvoedsel is.
(Een grootschalig onderzoek van de Harvard School of Public Health heeft trouwens een verband getoond tussen consumpie van witte rijst en het risico om type 2 diabetes te ontwikkelen)
Het blijft natuurlijk raar dat de energiewaarde van een vetarm product daalt als je olie toevoegt. Benieuwd of de voorzitter van het Leuvens Onderzoekscentrum voor Levensmiddelen en Voedingswetenschappen dat kan uitleggen.