Malcolm X

28 februari 2015
Als Malcolm X niet vermoord was in 1965, zou hij dit jaar 90 worden. Maar hij is dus dood, al 50 jaar. Malcolm X is een bijzonder interessante mens. En over bijzonder interessante mensen maakt Interne Keuken graag radio.

X – Hij heette Little, maar ruilde die slavennaam voor zijn onbekende Afrikaanse naam X - was de tegenpool van Martin Luther King. “I have a dream”, zei King. “Ik zie geen American dream”, zei Malcolm X, ”I see an American Nightmare”. Vergeleken met X was Martin Luther King een watje.

In King’s Mars op Washington liepen ook blanken mee. Infiltratie, vond Malcolm X. Koffie met teveel melk smaakt niet meer naar koffie. Hij was een felle tegenstander van assimilatie, beklemtoonde de eigenheid van de Afro-Amerikanen en eiste daarvoor respect. Black. Proud. Punt.

Dyab Abou Jahjah noemt Malcolm X een van zijn inspiratiebronnen. We willen graag weten waarom.

En of hij ook posters boven zijn bed heeft hangen met citaten als "I don't even call it violence, when it's in self defence I call it intelligence." (Hadden we al gezegd dat Martin Luther King vergeleken met X een watje was? Ja, zeker?)


 

Nu beluisteren? Klik hieronder. Downloaden? Hier rechtsklikken en Opslaan als...