From Mali, with love

1 juni 2018
Fenfo Fatoumata Diawara
Zeven jaar na haar felbejubelde debuutalbum heeft Fatoumata Diawara een nieuwe album uit. Fenfo, geografisch van Franse en Spaanse makelij, maar de wind waait vanuit West-Afrika.

Fatoumata Diawara behoort na een carrière van een kleine tien jaar al tot de grote namen uit het muzikale grootse en schitterende Mali. Naast een carrière in de filmwereld (ze acteerde in films zoals Timbuktu en Mali Blues) heeft de Frans-Malinese een tweede album uit als zangeres en componiste, Fenfo (letterlijk: Iets te vertellen). 

Diawara bezingt de hoop en de verwachtingen van dikwijls jonge (Noord-) Afrikanen die hebben en houden achter zich laten en op zoek gaan naar een (materieel) beter en voller leven in Europa. Zonder te oordelen of te veroordelen. 

Tegelijk zou Diawara graag een stuk fierheid teruggeven aan de gemiddelde zwarte Afrikaan. Want ook de West-Afrikaanse staten en steden hebben heel wat te bieden. Er zijn uiteraard spanningen en problemen zoals overal, maar het is er best leven. Hoog tijd misschien om wat cliché-beelden scherp te stellen.

HERBELUISTER hier het gesprek in Time Out