Malinese vrouw bevalt van negen baby's: "Dit is een wereldrecord"

5 mei 2021
© Aditya Romansa (Unsplash)
Een 25-jarige vrouw uit het West-Afrikaanse land Mali is bevallen van negen baby's. De moeder en de baby's verkeren in goede gezondheid, dat zegt de Malinese minister van Volksgezondheid Fanta Siby. "De complicaties die zo'n zwangerschap met zich kan meebrengen zijn toch niet min", zegt gynaecologe Isabelle Dehaene in 'De Wereld Vandaag'.

De 25-jarige Halima Cisse uit Mali werd in maart al overgebracht naar een gespecialiseerd ziekenhuis in Marokko, omdat de dokters zich zorgen maakten over haar gezondheid. Meerlingzwangerschappen gaan vaak gepaard met complicaties en het is daarom uitzonderlijk dat de vrouw en de baby's allemaal in relatief goede gezondheid verkeren.

Gynaecologe Isabelle Dehaene van het Universitair ziekenhuis Gent vertelt over de risico's bij zo'n zwangerschap: "De complicaties die zo'n zwangerschap met zich kan meebrengen zijn toch niet min. Een baarmoeder is eigenlijk gemaakt voor één baby. Meerlingen worden vaak te vroeg geboren omdat er te weinig plaats is."

De bevalling gebeurde via een keizersnede, dat is standaard volgens dokter Dehaene: "Vanaf drie baby's wordt een keizersnede gedaan omdat de baby's anders in elkaar verhaakt geraken en niet kunnen zakken."

(lees verder onder de tweet)

Op de echo waren eerst maar 7 baby’s te zien. De 2 extra baby’s kwamen niet alleen voor de moeder, maar ook voor de dokters als een verrassing. Dat is niet uitzonderlijk "Een tweeling of drieling vaststellen is al een uitdaging voor een dokter. Je ziet de ledematen door elkaar bewegen. Hoe verder in de zwangerschap, hoe moeilijker het aantal baby's vast te stellen is" volgens dokter Dehaene.

Negenlingen zijn erg zeldzaam en het is van 1999 geleden dat nog een negenling werd geboren. Toen beviel in Maleisië een vrouw van 9 baby's, maar de kindjes overleden allemaal kort na de geboorte. "Dit is een wereldrecord" aldus dokter Dehaene.

In ontwikkelingslanden neemt het aantal vruchtbaarheidsbehandelingen toe. "Mogelijks worden die niet altijd optimaal gemonitord. Hier hebben ze waarschijnlijk een hormonale behandeling toegepast waarbij 9 eitjes wonderbaarlijk bevrucht geraakt zijn."

Beluister het gesprek met Isabelle Dehaene in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: