Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

#weetikveel

Malta: voor elke dag van het jaar een kerk

di 4 jul. - 7:46

Wat weten we nu eigenlijk over de kleinste staat van de EU? #Weetikveel 'to the rescue'! Wij zochten het uit, samen met ere-consul van Malta, Paul Cools.
Malta: voor elke dag van het jaar een kerk!

Religie in de genen

Als je weet dat er op Malta meer kerken staan dan er dagen in het jaar zijn, zal het niemand verbazen dat ze hardcore katholiek zijn. Elk dorp heeft zijn eigen heilige, wat al eens voor wrevel zorgt. Zo zijn er discussies over wie de Maagd Maria mag claimen als partoonheilige. En hoewel ze streng katholiek zijn noemen ze hun god niet God, maar 'Allah'. Dat heeft dan weer met de semitische invloeden in de taal te maken.

Maltezen spreken Engels en Malti. Het Malti is een semitische taal geschreven met Romeinse letters. Als een Maltees en een Arabier met elkaar in gesprek gaan, zouden ze elkaar verstaan. Het Engels is dan weer een overblijfsel van het Brits koloniaal verleden. Zo gebruiken Maltezen veel leenwoorden en tellen ze in het Engels.

Er loopt ook nog een oude Orde van Malta rond. Ze claimen de echte heersers van het eiland te zijn. Hun volledige naam: De soevereine militaire hospitaalorde van Sint-Jan Van Jeruzalmen van Rhodos en van Malta.  Een mondvol! Het was een groep kruisvaarders, eerst gestrand in Rhodos, verjaagd door de Turken en vervolgens beland op Malta. Daar kregen ze het eiland van Keizer Karel V in ruil voor één valk per jaar. De orde heeft nog steeds een door de VN erkende soevereine staat, wel zonder grondgebied.

It's politics, stupid

In Malta zijn er twee grote politieke partijen: het socialistische Labour en de conservatieve nationalisten. Hoewel je van Labour een progrssiever programma verwacht, denken ze er nog niet aan om abortus te legaliseren. De politici zijn wel met andere zaken bezig. Zo proberen ze de Maltezers van hun foute hobby af te helpen: jagen op trekvolgels. Hoewel de EU deze praktijken al bij hun toetreding verbood, overleven veel vogels hun tussenstop in Malta niet.

Wil je na het lezen van deze korte introductie nog steeds op Malta komen wonen? Het kan! Iedereen is welkom zolang er maar €650 000 op je rekening staat. Niet verwonderlijk dat het voormalige belastingsparadijs een een eigen hoofdstuk had in de 'Panama Papers'.

Lintjes

Malta bestaat niet uit één eiland, maar uit meerdere waarvan Malta, Gozo en Comino de grootste zijn. Met zo’n 450 000 Maltezen op 316 km² is het een van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld. Er wonen meer Maltezen buiten dan in Malta, het land heeft tempels ouder dan Stonehenge en de lintbebouwing is er zelfs nog erger dan in België.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet