Is mama's lievelingetje zijn nefast voor de psychische gezondheid?

12 november 2015
Mogen we nog eens een taboe aankaarten? Favoritisme! En dan vooral intrafamiliaal favoritisme door moeders.
Uit een onlinebevraging van een populaire Britse site over moederschap bleek een aantal jaren geleden dat één op zes moeders een lievelingskindje heeft.
 
En je kent de media een beetje, dat gegeven kreeg geweldig veel aandacht toen. Want een moeder hoort al haar kinderen natuurlijk even graag te zien. 
 
Nu suggereert een onderzoek van de Purdue Universiteit (Indiana,VS) dat die lievelingskindjes - of febbekakskes zoals ze in sommige Vlaamse regio's worden genoemd - daar op latere leeftijd psychologische schade van kunnen ondervinden.
 
De onderzoekers volgenden gedurende zeven jaar 725 volwassen kinderen uit 309 families. De families werden aan het begin en het einde van die periode ondervraagd. 
 
Wat bleek? Lievelingskinderen ervaren meer spanning tussen henzelf en hun broers of zussen. Ze voelen zich ook meer verantwoordelijk voor de emotionele zorg van hun ouder wordende moeder. En vooral: kinderen die een zeer nauwe emotionele band hadden met hun moeder gaven meer blijk van symptomen van depressie, in vergelijking met kinderen die een gespannen relatie hadden met hun moeder of die het gevoel hadden dat ze haar teleurstelden.
 
Nee, we gaan niet van 'immanente rechtvaardigheid' gewagen. Laten we gewoon naar de mening van onze lievelingspedagoog vragen.