Man doodgeschoten in Brussel-Centraal na explosie, geen andere slachtoffers

21 juni 2017
Ons land is ontsnapt aan een nieuwe terreuraanslag. Gisterenavond heeft een man een kleine explosie veroorzaakt in het station Brussel-Centraal. De echte spijkerbom die hij bij zich had, is niet afgegaan. De verdachte zelf werd doodgeschoten door patrouillerende militairen, er vielen geen andere slachtoffers.

Volgens onze informatie zou het om een bijzonder zware spijkerbom gegaan zijn die veel schade had kunnen aanrichten. Maar de bom is onschadelijk gemaakt en er zijn géén slachtoffers gevallen. De dader zelf werd wel doodgeschoten door militairen die aan het patrouilleren waren. De verdachte bleef nog lange tijd bewegingsloos op de grond liggen terwijl de ontmijningsdienst DOVO controleerde of hij nog explosieven op zich had.

Ine Van Wymersch, woordvoerder van het Brusselse parket, benadrukt dat de politie zeer snel ter plaatse was en dat de situatie relatief vlug onder controle was. Even was er ook sprake van een incident op de Grote Markt in Brussel, maar daar had het Brusselse parket gisterenavond geen weet van. Van Wymersch zei dat er wel wat paniek is geweest, en dat er om veiligheidsredenen een heel ruime perimeter werd ingesteld.

Het federaal parket gaf om 22.45 uur nog een persconferentie op het Agoraplein, in de buurt van het station. Daar is gezegd dat het incident als een "terreurdaad" beschouwd wordt. De woordvoerder van het federaal parket Eric Van Der Sypt zei dat de identiteit van de man nog niet bekend is.

Straks Nationale Veiligheidsraad 

Premier Charles Michel (MR) roept om 09.00 uur de Nationale Veiligheidsraad samen in zijn kantoor, de Wetstraat 16. Dat heeft zijn woordvoerder meegedeeld.

De premier heeft samen met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en zijn collega van Justitie Koen Geens (CD&V) van bij de start permanent contact gehad met het Crisiscentrum.

Hij hield eraan in naam van de regering de militairen en het personeel van de NMBS die aanwezig waren tijdens de terreurdaad, te bedanken. "Ze hebben heel professioneel en moedig gereageerd op deze situatie", aldus de eerste minister.

Geen treinverkeer

Het treinverkeer werd gisteren op bevel van de politie onderbroken en ook bepaalde metrolijnen werden een tijdlang onderbroken. Naast Brussel-Centraal werd ook het Brusselse Noordstation gesloten. Vanochtend rijdt er wel terug treinverkeer op de Noord-Zuidverbinding, maar treinen stoppen niet in Brussel-Centraal.

Meer op deredactie.be