Sterven aan een gebroken hart, zoals de man van een lerares die omkwam bij de schietpartij in Texas: het kán

27 mei 2022
© Kelly Sikkema (Unsplash)
In de Verenigde Staten is de man van een van de doodgeschoten leerkrachten na de schietpartij op een school in Texas overleden. Joe Garcia kreeg een hartaanval die volgens zijn familie het gevolg is van "een gebroken hart". De vier kinderen van het koppel verliezen zo beide ouders in een paar dagen tijd. Bruno Schwagten, cardioloog aan het ZNA Middelheim, legt uit hoe je kan overlijden aan liefdesverdriet.

Tjdens de schietpartij op de Robb Elementary School in Uvalde, in de Amerikaanse staat Texas, lieten naast 19 kinderen ook twee leerkrachten het leven. Irma Garcia was een van hen. Ze gaf al 23 jaar les op de school en stierf volgens haar familie terwijl ze haar leerlingen "die ze behandelde als haar eigen kinderen" probeerde te beschermen voor de schutter.

Een zware klap voor haar familie, die nu opnieuw een overlijden moet verwerken, want Joe Garcia, de man van Irma, overleed amper twee dagen later aan een hartaanval. Hij was diezelfde dag nog bloemen gaan leggen aan de herdenkingsplaats voor de 21 slachtoffers van de school shooting.

Volgens de familie is de hartaanval het gevolg van een "gebroken hart". Joe en Irma vormden al meer dan 25 jaar een koppel en leerden elkaar kennen op de middelbare school. "De liefde van zijn leven verliezen, was gewoon te zwaar om dragen", schrijft een familielid op een online pagina waarop de familie geld ophaalt voor de begrafenissen.

De liefde van zijn leven verliezen was gewoon te zwaar om dragen.

"Overlijden aan een gebroken hart kan wel degelijk", legt cardioloog Bruno Schwagten uit, "in de medische term heet dat een 'Tako Tsubo Syndroom', dat wil zegen dat je hart overbelast wordt door een hevige emotionele reactie en daaran kan je sterven."

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Luister ook