"Man of vrouw? Nee, ik ben een mens"

3 februari 2015
Bij het invullen van een officieel document word je meestal gevraagd om ofwel de 'M' ofwel de 'V' aan te vinken. Voor de meesten onder ons een simpele vraag, maar uit recent onderzoek blijkt nu dat er best wel een grote groep zich niet zo makkelijk in het hokje van ‘man’ of ‘vrouw’ laat duwen.

 

Een groot Sexpert-onderzoek heeft aangegeven dat ongeveer 30.000 mannen en vrouwen gevoelens hebben die niet overeen komen met hun gender. Velen onder hen kiezen om te zwijgen, omdat ze negatieve reacties vrezen.

Jan Robert zweeg niet. Hij worstelde al twintig jaar met zijn genderidentiteit, toen hij twee jaar geleden aan zijn vrienden vertelde dat hij zich elke avond in alle discretie als vrouw kleedde en zich ook echt vrouw voelt. Sindsdien is Jan z'n leven grondig veranderd. Jan werd Jani. Hij werd zij, en zij gaat voor 80% als vrouw door het leven. Het verhaal van Jani is te zien in de documentaire 'Identikwijt'.

REAGEER!

Praten over genderidentiteit is voor veel mensen nog een taboe. Ook voor jou?

Vind jij het logisch dat onze maatschappij nog altijd opgedeeld wordt in man/vrouw?

Worstel je misschien zelf met je genderidentiteit? Hoe probeer je daarmee om te gaan? Praat je erover met je vrienden of familie?

 

Foto linksboven © Ted Eytan

 

Het forum is afgesloten. Wil je nog reageren? Mail dan naar hautekiet@radio1.be.