Manen en laarzen

18 november 2017
België werd heel even onafhankelijk in 1790, na de Brabantse Omwenteling. Het duurde niet lang, nog voor het jaar om was kwamen de Verenigde Nederlandse Staten/Etats Belgiques Unies opnieuw onder het gezag van de Oostenrijkse keizer. De Brabantse Omwenteling begon met de Slag bij Turnhout.

En daarover willen we het morgen hebben met Koen Broucke, beeldend kunstenaar. Koen werkt al jaren aan een studie van slagvelden. Hij was ooit te gast in Interne Keuken over de Slag bij Waterloo. Nu maakte hij een tentoonstelling over de Slag bij Turnhout in het Taxandriamuseum.

Op 27 oktober 1789 vallen Belgische patriotten het Oostenrijkse keizerlijke leger aan in de straten van Turnhout. De Oostenrijkers noemen de rebellen 'het maanleger', omdat ze verschijnen en verdwijnen zonder dat de Oostenrijkers ze kunnen localiseren. Ondanks hun numerieke overwicht lijden de Oostenrijkers een schandelijke nederlaag. Het nieuws verspreidt zich door de Zuidelijke Nederlanden en de Brabantse Omwenteling barst uit.

Niet dat Turnhout die slag van 1789 nodig had om zich een plaats te veroveren in de Belgische krijgsgeschiedenis. Tweehonder jaar eerder was er al de Slag op de Tielenheide, even ten zuiden van Turnhout. In 1597 treffen Nederlandse en Spaanse troepen elkaar daar. Tweeduizend Spaanse doden, de resten van die soldaten moeten er nog ergens liggen. Ze zeggen dat er nog altijd Spaanse spoken spoken op de Tielse heide.

Koen Broucke hanteert een merkwaardige onderzoeksmethode. Uiteraard verzamelt hij historische bronnen. Maar hij wandelt ook over de slagvelden die hij bestudeert, en maakt er tekeningen en schilderijen. Wat dat oplevert kan u gaan bekijken in het Taxandriamuseum. Het project Manen en laarzen wordt mee mogelijk gemaakt door De Warande, waar op 27 januari een symposium zal plaatsvinden.