Mannen en huishouden: moet het (nog) beter?

10 juni 2015
Een Vlaamse man doet tegenwoordig veel meer in het huishouden dan 15 jaar geleden. Dat blijkt uit het Tijdsbestedingsonderzoek van de VUB. “Toch kan en moet het nog veel beter” vindt Myriam Van Varenbergh van Amazone (een organisatie die ijvert voor gelijke kansen tussen mannen en vrouwen).

Dat de nieuwe man wel degelijk bestaat is ondertussen duidelijk, en dat blijkt ook uit het onderzoek. Zo spendeert hij bijvoorbeeld meer dan twee uur per week aan koken. Wat een verdubbeling is ten opzichte van 15 jaar geleden.

Maar een revolutie? Nee, dat is het niet, zegt Myriam Van Varenbergh in Het Nieuwsblad. Die vindt dat de kloof eigenlijk al gedicht zou moeten zijn.

Liesbet Stevens (van Het Belgisch Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen) vindt de cijfers bemoedigend, maar voegt toe: “De nieuwe man is er nog niet helemaal, want een vrouw moet nog altijd veel meer doen in het huishouden. De nieuwe papa is er wel al.”

 

REAGEER

Hoe zit het met de taakverdeling bij jou thuis? Doet de man het mannenwerk? En de vrouw het vrouwenwerk? Of zitten er al veel nieuwe mannen tussen de luisteraars?

Misschien ben je een man die helemaal niets doet in het huishouden? Dan willen we jou ook graag horen.

 

Lees ook: "In relaties waar de man en de vrouw evenveel doen in het huishouden, is er minder seks" (De Bende)

 

 

foto linksboven © Getty Images