"Mannen en vrouwen dragen een traditionele rolverdeling met zich mee"

26 november 2015
Mark Zuckerberg van Facebook zal een aantal maanden thuis blijven nadat zijn vrouw is bevallen. Daarmee staat hij in alle kranten. Want thuisblijven na de bevalling en het huishouden doen, dat is voor veel mensen nog steeds de taak van de vrouw.

Hoogleraar sociologie Glorieux Ignace redeneerde dat tijdens dat bevallingsverlof de rollen tussen mannen en vrouwen permanent worden vastgelegd. Mannen gaan voltijds werken, vrouwen verzorgen het huishouden. Na het bevallingsverlof blijft dat hetzelfde, met de kanttekening dat vrouwen tegenwoordig meestal ook (voltijds) terug gaan werken.

 

Zijn doctoraatsstudent Theun Pieter Van Tienhoven is het niet eens met die stelling: "Ik twijfel eraan of dat rollenpatroon voor het bevallingsverlof zo gelijk verdeeld is, ik denk dat eigenlijk niet."

We verklaren de verschillen tussen mannen en vrouwen vaak vanuit hetgeen wat ze doen.

 

Zo zeggen we dat de vrouw meer huishoudelijk werk gaat doen ómdat ze thuis zit, en dat de man voor geld zorgt. Zo ontstaat er dan een arbeidsindeling in het gezin. Maar voor Van Tienhoven is dat net een bevestiging dat we eigenlijk zo een traditionele rolverdeling al met ons meedragen: "Je ziet dat bijvoorbeeld aan het feit dat vrouwen bevallingsverlof nemen, en de man gewoon gaat werken. Dat Mark Zuckerberg de kranten ermee haalt dat hij zal thuisblijven, toont des te meer aan hoe het indruist tegen de traditionele rolverdeling. Die genderideologie heerst nog steeds."

Heeft het dan nut om de mannen te verplichten om ook thuis te blijven? De norm zal daardoor zeker niet vervagen, zegt Van Tienhoven:

Er zit een verschil tussen af en toe iets in het huishouden doen en het compleet omkeren van de norm.

 

Bovendien is het ook niet duidelijk wat de nieuwe man moet doen, en wat die gelijkheid precies inhoudt. "We blijven te veel hangen bij "ook een keer koken" en "ook een keer afwassen", maar dat is het niet.", besluit Van Tienhoven.