"Mannen kunnen ziek zijn niet aan"

10 december 2019
De 'man flu' is een wereldberoemd fenomeen. Een man hoest drie keer op een uur en hij heeft plots een onbekende dodelijke ziekte. Zo ook de man van comédienne Jovanka Steele. En die had daarbovenop ook nog eens een ander probleem.

Mannen kunnen ziek zijn niet aan. Als mijn man een verkoudheid heeft, wordt alles een groot drama. Eerst laat hij mij weten dat hij ziek is. Heel luid. Hij hoest. Hij maakt een vreemd lawaai met zijn keel, en om de één of andere reden, trekt hij plots met zijn been. Dan gaat hij in zijn bed op internet zoeken naar de symptomen van de builenpest. "Jovanka, ik meen het! Volgens elk geschiedenisboek, is dit precies hoe het begint!" (hoest)

Er is één iets irritanter dan een man die een verkoudheid heeft en dat is een man die beseft dat hij kaal aan het worden is. Mijn man hoorde het slechte nieuws voor het eerst van zijn kapster:

"Je haar is gemakkelijk om te knippen, want je bent kaal aan het worden", zei die vrouw, terwijl ze lachte. Ze lachte, terwijl mijn man vanbinnen aan het breken was. Mijn man kwam thuis en vroeg, 'is het waar?' En ja, het was waar, het zag eruit alsof er een kapucijnermonnik in onze keuken zat. 'Komaan', zei ik. 'Het is niet het einde van de wereld.'

Ik bedoel, wat denkt hij dat er zal gebeuren? Dat als we de volgende keer naar een restaurant gaan, ze zullen zeggen: 'Sorry meneer, geen kale mensen hier! Dit is een fatsoenlijk restaurant!' Mijn man zat gisteren triest in een tijdschrift te kijken. Ik hoorde een zachte zucht toen hij naar een foto van Herman Brusselmans keek.

'Ik voel me ziek,' zei hij. 'Ja, Oké. Als je ziek bent, moet je gaan rusten.' En hij ging rusten. Of beter gezegd: hij ging op bed liggen terwijl hij op het internet opzocht of kaal zijn inderdaad een symptoom van de builenpest was.

Beluister het middagjournaal van Jovanka Steele:

Lees ook: