Marathon van Belfast was bijna halve kilometer te lang

6 mei 2019
Archieffoto (© Pexels)
De organisatoren van de Belfast City Marathon hebben hun excuses aangeboden omdat de marathon bijna een halve kilometer langer was dan de officiële afstand van 42,195 kilometer. Hoe is dat kunnen gebeuren?

Met 42,195 kilometer is een marathon lopen een hele krachttoer, en zij die die afstand halen, vieren dat allicht liefst op een andere manier dan nog wat extra loopmeters daaraan toe te moeten voegen. De 18.000 deelnemers aan de Deep RiverRock Belfast City Marathon zijn er gisteren nochtans niet aan ontsnapt. De marathon was ongeveer 460 meter langer dan de voorgeschreven afstand. Per ongeluk.

Kort na het einde van de wedstrijd merkten veel deelnemers op dat de afstand die op hun smartwatches en andere wearables getoond werd, afweek van de officiële lengte. Op sociale media postten sommigen dat de gelopen afstand volgens hun gps tot een halve kilometer langer was dan 42,195 kilometer.

Gisteravond verspreidde de organisatie een verklaring waarin ze toegaf dat er een fout gemaakt is. "Ongeveer 460 meters zijn toegevoegd aan het parcours van 42,195 kilometer", stelde voorzitter David Seaton. "Dat komt door een menselijke fout, met de gidsauto die van de officiële route is afgeweken. We verontschuldigen ons bij alle deelnemers."

"Ik kan begrijpen dat je geïrriteerd bent"

De organisatie van de populaire Belfast City Marathon had dit jaar het parcours van de marathon veranderd, waardoor het "vlakker en sneller" was, "perfect voor wie voor het eerst een marathon loopt of voor wie een persoonlijk record wil neerzetten."

De looptijden van de deelnemers worden allemaal aangepast naar de juiste afstand. David Seaton begrijpt dat de situatie vervelend is. "Ik kan me voorstellen dat je geïrriteerd bent als je je wedstrijd ingedeeld had om binnen de 3 uur te eindigen, en door die fout eindig je uiteindelijk toch boven de 3 uur. Of als je een tijd dicht bij je persoonlijke record neergezet had."

Herbeluister

'De Wereld Vandaag' belde met Greg Broekmans van Golazo Sports. Hij is de organisator van de Marathon van Antwerpen en Brussel.

Ook marathonloper Koen Naert reageerde.

Beluister het gesprek:

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: