Marc Peirs: "Veel Poolse media-aandacht voor de brexit"

24 juni 2016
Ze hebben het eigenlijk over niets anders dan de Brexit. Het staat kamerbreed op de website van de twee grootste kranten en de Gazeta Wyborcza, de grootste krant, heeft het zelfs over een 'zwart scenario'. De reden voor de massale media-aandacht ligt volgens correspondent Marc Peirs onder andere bij de Poolse arbeidsmigranten. Maar er is nog meer aan de hand.

Politieke aspect

Er is bijvoorbeeld de politieke reactie van minister van buitenlandse zaken, Witold Waszczykowski. Die noemt de brexit slecht nieuws voor Polen en Europa. Hij waarschuwt ook dat de Europese Unie zich zal moeten heruitvinden. "Dat is een niet mis te verstane boodschap als je weet dat 'Recht en rechtvaardigheid', dat in Polen regeert, zelf ook heel eurokritisch is."

"Eigenlijk verliest Polen een bondgenoot in het eurokritische kamp binnen de EU. Ze zijn bang dat ze daar nu zelf de fakkel moeten dragen. Zonder de grote broer uit London staat Warschau een beetje zwakker in die EU. Die zou nu gedomineerd worden door de eurolanden. Polen zou zich daardoor nog minder op zijn gemak voelen in de EU," legt Peirs uit.

Migratie aspect

"2,5 van de 40 miljoen polen leeft en werkt in het buitenland. Een kwart daarvan doet dat in het VK. Dat zijn 580 000 Polen. Engeland is, samen met Duitsland en Ierland, daardoor de meest populaire bestemming voor Poolse arbeidsmigranten. Hun lot en toekomst is nu onzeker."

Financiële aspect

De bedreigde arbeidsmigratie brengt dan weer andere zorgen met zich mee, want Polen in het buitenland sturen elk jaar ruim 4 miljard euro naar hun thuisland. "Dat gaat daar in consumptie en is daarmee een injectie voor de Poolse economie." Die dreigt nu misschien weg te vallen. 

Waarom is Engeland zo populair?

  • Je kan er gemakkelijk aan de slag zonder veel regeltjes en administratie 
  • De pond is ook een sterke en gegeerde munteenheid
  • Taal is geen drempel
  • Mensen trekken mensen aan