Marc Van Ranst: "Dit is moeilijk, maar er is geen alternatief"

31 oktober 2020
Het heeft bijna niemand meer verrast: ons land gaat vanaf zondagnacht opnieuw in lockdown. Er zijn een paar dingen anders dan in maart, zo mag iedereen nog één knuffelcontact hebben buiten het gezin en sluiten de scholen ook niet helemaal. Maar toch moeten weer een pak handelaars de deuren sluiten en worden onze contacten beperkt. Zijn de experts tevreden met de genomen maatregelen?

Viroloog Marc Van Ranst (KULeuven) is tevreden over de maatregelen die gisteravond zijn genomen, zo vertelde hij in 'De Ochtend': “Ik denk dat alle virologen tevreden zijn. We blijven natuurlijk bezorgd en willen iedereen oproepen om de regels zo goed mogelijk te volgen. Het gaat ook over maximumregels, waaraan je niet maximaal hoeft te voldoen. Neem bijvoorbeeld de knuffelcontacten: als je er minder kan hebben dan toegelaten, dan kan dat alleen maar helpen.”

We hebben eindeloze discussies proberen te vermijden en daarom is het bijvoorbeeld toegestaan om naar je tweede verblijf te gaan

Tweedeverblijvers

Voor Van Ranst is er geen groot verschil met de eerste lockdown dit voorjaar: “We hebben een aantal dingen anders aangepakt: de parken blijven open, jeugdwerk wordt meer ondersteund, en overdag mogen we ons nog verplaatsen zoals we willen. We hebben ook eindeloze discussies proberen te vermijden, zoals we vorige keer hadden met de tweedeverblijvers. Maar dit moet grotendeels overeenkomen met wat we de eerste keer hebben gehad. En dat is nodig: de cijfers moeten fors omlaag.”

Jeugd

Is er nog perspectief? "Het perspectief is dat we hieruit geraken en met een lockdown zal dat sneller lukken", zegt Van Ranst. "Ik snap dat dit voor de jeugd moeilijk is. Voor hen duurt de tijd langer en we begrijpen allemaal dat het voor hen een bijzonder grote inspanning is. Maar er is geen alternatief."

Ik snap dat dit voor de jeugd bijzonder moeilijk is, maar er is geen alternatief

Mindset

De voorbije weken waren er al vrij strenge maatregelen van kracht. Volgens Van Ranst is het nog wat te vroeg om daar al de gevolgen van te zien: “Maar de eerste indicaties wezen toch niet op een forse daling, dus we moesten iets doen. Langs de andere kant was de mindset bij de bevolking toen nog anders. Nu moet echt doordringen: dit is een lockdown. En die moet goed opgevolgd worden.”

Beluister het interview:

Lees meer: