Marc Van Ranst: "Duidelijk dat er iets moet gebeuren en wat mij betreft vooral in de steden"

21 september 2020
© Nicolas Maeterlinck (Belga)
Het virus is overal, maar het zijn nog altijd de steden die de epidemie drijven. Dat zegt viroloog Marc Van Ranst in 'De Ochtend'.

Marc Van Ranst wijst dan naar Brussel en Antwerpen, maar ook naar Luik, Gent of Seraing. "Die zouden donkerrood kleuren op de kaart van het ECDC (het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding)."

Maandag overleggen de Brusselse burgemeesters over de situatie. "Ik hoop dat er de politieke moed is om moeilijke beslissingen te nemen, ook in een klimaat waarin veel mensen vragen om versoepelingen", zegt Van Ranst.

Je kan niet hopen dat een epidemie beperkt gaat blijven tot één leeftijdsgroep.

Woensdag staat er een Nationale Veiligheidsraad op het programma. Dat er wijzigingen zullen komen aan de "bubbel van vijf" lijkt intussen zeker. "Maar je gaat toch met een of ander initiatief moeten komen dat min of meer op hetzelfde zal neerkomen", zegt Van Ranst. "Men zou kunnen gaan naar een bubbel van 10 of een variabele bubbel, maar het gaat altijd moeilijk zijn om onze sociale contacten te verminderen."

De viroloog pleit voor een systeem van codes of fases naargelang de staat van de epidemie. "Dat doet men ook in in Ierland, Australië en een aantal andere landen. Het is duidelijk in de zin dat men weet dat men in een bepaalde fase zit, en dat we wanneer het beter gaat in een lagere fase terechtkomen of in een hogere fase wanneer het virus terrein wint. Zo weten de mensen een beetje wat de toekomst brengt."

Van Ranst waarschuwt tot slot dat ook bij de ouderen het aantal besmettingen stijgt. "Dat gaat traag, maar het gaat omhoog. Dat was ook verwacht. Kinderen komen heus wel hun ouders en grootouders tegen. Je kan niet hopen dat een epidemie beperkt gaat blijven tot één leeftijdsgroep."

Beluister het gesprek met Marc Van Ranst via Radio 1 Select (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: