Marc Van Ranst: "Een windpokkenvaccin? Ik zou het breder aanbevelen"

10 mei 2016
Marc Van Ranst
De windpokken doen weer de ronde. En dat is niet aangenaam voor een kind, zegt viroloog Marc Van Ranst. “Het jeukt, kinderen hebben koorts, en ze zijn zo mottig als iets”. Elk jaar belanden ook zo’n 500 kinderen in het ziekenhuis. Daarom pleit Van Ranst voor een algemene vaccinatie.

In de meeste gevallen zijn windpokken vrij onschuldig. Maar voor sommigen zijn de gevolgen veel ernstiger, vertelde Marc Van Ranst in 'Bonus':

Elk jaar belanden er een paar honderd kinderen in het ziekenhuis. Ouders reageren heel verbaasd wanneer ze dan pas ontdekken dat er al heel lang een vaccin tegen windpokken bestaat.

Op dit moment zijn veel mensen dus niet geïnformeerd dat er een vaccin is. “Dit gebeurt niet automatisch” zegt Van Ranst “Het vaccin zit namelijk niet in de korf van vaccins die Kind en Gezin gratis aanbiedt”. Daarom is er nog altijd een barrière.

Daarnaast is er ook nog geen positieve aanbeveling van de Hoge Gezondheidsraad omdat levenslange immuniteit niet gegarandeerd zou zijn. “Maar dit is een aanbeveling van een hele tijd geleden” zegt Van Ranst. Ondertussen worden er ook twee dosissen gegeven in plaats van één, en zo is de bescherming wel levenslang.

Op dit moment krijgt slechts een minderheid van de kinderen dus het vaccin. Nochtans ziet Van Ranst geen goede reden waarom je het vaccin niet aan je kind zou geven.

De ellende die veroorzaakt wordt door het windpokkenvirus is veel groter dan de mogelijke, weinig voorkomende bijwerkingen van zo’n vaccin.

Een vaccin kost 50 euro per dosis. In totaal ben je dus 100 euro kwijt. Maar de kosten en de baten wegen volgens Van Ranst wel tegen elkaar op. Daarom heeft hij zijn eigen zoontje ook laten vaccineren.

Moest ik de aanbevelingen maken, zou ik dit breder aanbevelen”, zegt hij ook nog. Maar wanneer we dit doen, moeten we het wel met zijn allen doen. Met 95 à 98 procent van de kinderen bijvoorbeeld. Anders kan iedereen elkaar blijven besmetten. En zo kunnen oudere mensen het oplopen op latere leeftijd, en dan is het ernstiger.

Windpokken zijn niet aangenaam voor een kind, besluit hij. “Het jeukt, kinderen hebben koorts, en ze zijn zo mottig als iets. Je ziet heel weinig vrolijke kinderen met een varicella