Marc Van Ranst hoopt dat de handdruk verdwijnt

16 juni 2020
© James Arthur Gekiere (Belga)
Viroloog Marc Van Ranst hoopt dat de handdruk in onbruik gaat raken. Het zou niet alleen ademhalingsziekten, maar ook maag-darminfecties doen verminderen.

Als het van Anthony Fauci, de medisch adviseur van Donald Trump, afhangt, zouden we elkaar nooit meer de hand schudden. Hij wil de handdruk op de vuilnisbelt van de geschiedenis gooien.

(lees verder onder de quote)

Viroloog Marc Van Ranst hoopt ook dat het handen schudden zal verdwijnen. We zouden zo niet alleen ademhalingsziekten, maar ook maag-darminfecties kunnen verminderen, zegt hij in ‘Nieuwe Feiten’. In Zweden steekt men bij een vergadering gewoon de hand op om elkaar te begroeten. Als we dat ook zouden doen, en knuffels geven aan mensen die we liever zien, dan is dat “virologisch gezien een verbetering”, aldus Van Ranst.

“Bij een knuffel kom je wel iets dichter, maar met je handen kom je overal aan. Er zitten meer bacteriën en virussen op, dan op de rest van ons lichaam.”

"Handdruk gaat misschien wel in onbruik raken. Eigenlijk hoop ik dat een beetje."

Toch ziet Van Ranst de Veiligheidsraad zich niet meteen mengen in de discussie om de handdruk al dan niet af te schaffen: “Uiteraard doe je zoiets niet met een Veiligheidsraad, dat is een cultureel gegeven. Er is ook nooit een Veiligheidsraad geweest die zegt: en nu gaan we handen geven. Zoiets groeit cultureel, en gaat weer weg. Daar heb je geen wetgeving voor nodig, een handdruk gaat nooit onwettelijk worden. Maar het gaat misschien wel in onbruik raken, en eigenlijk hoop ik dat een beetje.”

Beluister het gesprek met Marc Van Ranst in 'Nieuwe Feiten':

Lees ook: