Marc Van Ranst ziet af van PVDA-evenement, maar Rik Van Cauwelaert "zag het probleem niet"

28 april 2020
Archieffoto © Radio 1
Viroloog Marc Van Ranst ziet af van deelname aan een PVDA-evenement nadat daarover enige heisa was ontstaan. Columnist Rik Van Cauwelaert had er nochtans geen enkel probleem mee dat Van Ranst op 30 april gastspreker zou zijn tijdens een 1-meiviering van de uiterst linkse PVDA. Hij noemt het wel fout van de federale regering om wetenschappers als Marc Van Ranst of Erika Vlieghe als woordvoerder naar voren te schuiven.

Viroloog Marc Van Ranst geldt als een van de uithangborden van de strijd tegen het coronavirus in ons land en is door de regering tijdens de huidige crisis om advies gevraagd. Deze week raakte bekend dat Van Ranst op 30 april te gast zou zijn als spreker op een digitaal evenement van de PVDA. Sommigen hadden daar bedenkingen bij of vonden dit zelfs ontoelaatbaar.

Ik leg mij neer bij zijn politieke mening als burger. Hij heeft recht op die mening.

"Ik zie eerlijk gezegd het probleem niet", reageert Rik Van Cauwelaert in 'De Wereld Vandaag'. "Marc Van Ranst is een specialist die door de regering is gevraagd om advies te geven."

Volgens de columnist heeft elke burger recht op een politieke mening, en dat geldt óók voor Marc Van Ranst. "Deze man wordt geacht te weten waarover hij op wetenschappelijk vlak aan het spreken is. Ik leg mij neer bij zijn politieke mening als burger. Hij heeft recht op die mening." Van Cauwelaert wijst erop dat Van Ranst aan het hoofd staat van het prestigieuze Rega-instituut in Leuven en dat hij als autoriteit geldt op het vlak van de virologie.

Men heeft een fout begaan en die virologen en epidemiologen naar voren gestuurd als woordvoerder.

Als er al iemand fout is, moet je die volgens Van Cauwelaert zoeken in regeringskringen. "Tegelijkertijd heeft deze regering volgens mij de fout gemaakt om al deze virologen en epidemiologen naar voren te schuiven als woordvoerder, waardoor ze zelf af en toe haar eigen geloofwaardigheid aan het verliezen is."

Volgens hem was het beter geweest om vanaf het begin een minister of topambtenaar als woordvoerder aan te stellen. Die moet dan gewoon uitleggen aan de burgers wat de regering heeft beslist op basis van wetenschappelijke adviezen. "Men heeft een fout begaan en die virologen en epidemiologen naar voren gestuurd als woordvoerder. Dat is volgens mij een heel zware fout."

"Mensen willen duidelijkheid, en daar is de politiek niet in geslaagd", concludeert Rik Van Cauwelaert.

Van Ranst reageert

De politieke ophef vindt Marc Van Ranst blijkbaar zelf niet opportuun. Hij liet via Twitter weten af te zien van deelname aan de 1-meiviering.

(lees verder onder de tweet van Marc Van Ranst)

Ook PVDA-voorzitter Peter Mertens reageerde op Twitter. Hij laat verstaan dat de sereniteit weg was en dat er naar een vervanger voor Marc Van Ranst wordt gezocht.

(lees verder onder de tweet van Peter Mertens)

Beluister het gesprek met Rik Van Cauwelaert in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: