Maria Schneider over BJO, Toots en Bowie

22 oktober 2018
Maria SchneiderMaria Schneider
Het Brussels Jazz Orchestra (BJO) viert zijn vijfentwintigste verjaardag met een toernee met één van hun vele gastmuzikanten. In dit geval componiste en arrangeur Maria Schneider. Een grote dame in de wereld van de big bands en één die met Gil Evans, Toots Thielemans én David Bowie heeft gewerkt.

Het Brussels Jazz Orchestra (BJO) bestaat 25 jaar en mocht om dat te vieren één special guest (Joe Lovano, Richard Galliano, Philip Catherine) opnieuw uitnodigen. Dat was niet moeilijk, zo vertelt artistiek leider Frank Vaganée. Als er één iemand is die met vlag en wimpel boven de concurrentie uitsteekt, dan is het de Amerikaanse Maria Schneider (1960, winnares van 5 Grammy awards). 

Wat maakt Schneider zo bijzonder om mee te werken ?

Schneider heeft een heel nieuw élan gegeven aan de big band-muziek. Het is big band-muziek, maar Schneider voegt daar elementen uit de klassieke muziek aan toe, eigen kleuren en accenten, heel herkenbaar en erg fijn om mee te werken.
Frank Vaganée

De eerste samenwerking van het Brussels Jazz Orchestra en Maria Schneider dateert van 2001. Toen nodigde het BJO haar uit als dirigente en arrangeur, en zij was op haar beurt ook al een samenwerking aangegaan met Toots Thielemans, aanvankelijk in Zweden en Denemarken en later ook op de grote festivals van de Benelux (North Sea Jazz en Jazz Middelheim). 

 

Toots Thielemans
undefined
Eén van mijn eerste opdrachten in Europa was een commissie bij een big band in Norrbotten (het noorden van Zweden). Ik mocht één persoon uitkiezen, één solist waar ik graag mee wilde werken en bovenaan mijn lijstje stond Toots Thielemans. En hij hapte toe. Ik schreef een heleboel arrangementen van nummers uit zijn repertoire en het werd een schitterende periode voor ons beiden.
Maria Schneider

En drie jaar geleden werkte Maria Schneider samen met David Bowie. Ze schreef mee en arrangeerde de track Sue (Or in a Season of Crime) voor Blackstar, maar er was méér. Eigenlijk was het dankzij Schneider dat Bowie zijn hele Blackstar-band leerde kennen: drummer Mark Guiliana, gitarist Ben Monder en saxofonist Donny McCaslin

Bowie was bijzonder into drum 'n bass en dat was ook bij Donny McCaslin het geval. We gingen die band checken in een club in New York en ik zei tegen Bowie: misschien zou je deze jongens moeten vragen om op je album mee te spelen. En Bowie was zo bescheiden, hij vroeg meteen: zouden ze dat willen doen ? Echt ?
Maria Schneider

HERBELUISTER hier het interview met Frank Vaganée en Maria Schneider in Time Out

Bowie Blackstar
undefined

Radio 1 Select