Marianne Thyssen stapt volgend jaar uit de politiek: "Er is ook een leven ernaast"

12 juli 2018
Europees commissaris voor Sociale Zaken Marianne Thyssen (CD&V) stapt eind volgend jaar uit de politiek. Dat zegt ze in "De ochtend" op Radio 1. "Ik heb 28 jaar van mijn leven aan Europa gewijd. Ik heb dat graag gedaan, maar ik weet dat er ook een leven is naast de politiek."

Marianne Thyssen begint na de zomer aan haar laatste jaar als Europees commissaris in de huidige ambtstermijn. En dat wordt meteen ook haar laatste jaar in de actieve politiek, zo zegt ze zelf.

"Tegen dan zal ik 28 jaar van mijn leven aan Europa hebben gewijd", zegt ze in "De ochtend". "Zo'n vijf jaar ervan zat ik in het buitenland, de rest van de tijd was ik nooit thuis. "Ik heb dat graag gedaan en ik ben mijn kiezers, mijn partij en mijn familie dankbaar dat ze mij altijd hebben gesteund."

Maar ik weet dat er nog een leven is naast de politiek. Na dit mandaat ga ik de bladzijde omdraaien en ga ik geen nieuw mandaat meer opnemen.

Thyssen zal wellicht wel meedoen aan de Europese verkiezingen, maar ze zal daar "niet de eerste viool spelen". Lees: ze zal de lijst niet trekken. En als ze verkozen raakt, dan zal ze haar plaats in het parlement niet opnemen.

"Ik focus mij nu op de laatste vijftien maanden van mijn mandaat. Er zijn nog veel dossiers hangende en ik wil mij volop inzetten om die erdoor te krijgen. Ik wil dus tot 1 november volgend jaar in de commissie zitten. En dus kan ik niet in het parlement zitten."

De politica zal daarnaast ook niet meedoen aan de lokale verkiezingen van haar gemeente Oud-Heverlee in oktober van dit jaar. "Maar ik sta natuurlijk wel achter de ploeg."

Lange carrière

Thyssen begon in 1991 aan een lange Europese carrière, na haar jaren bij het Nationaal Christelijk Middenstandsverbond (NCMV), het huidige Unizo. Een carrière die ze in 2014 bekroond zag met een mandaat als Europees Commissaris in de commissie-Juncker. Tussen 2008 en 2010 was ze even partijvoorzitter voor CD&V.