Marie Fredriksson, de zangeres van de Zweedse popgroep Roxette, is overleden

10 december 2019
© Eva Rinaldi (Wikimedia Commons)
De Zweedse zangeres Marie Fredriksson is overleden. Ze was vooral bekend van de popgroep Roxette. Ze is 61 jaar geworden. Fredriksson sukkelde al lang met haar gezondheid. In 2002 kreeg ze te horen dat ze een hersentumor had. Na een zware behandeling en revalidatie kwam ze terug als zangeres. Ze trad ook weer op met Roxette, maar de laatste jaren ging het opnieuw slechter met haar. Volgens haar manager is ze gisterenochtend overleden "aan de gevolgen van haar vorige ziekte".

Marie Fredriksson vormt in 1986 samen met Per Gessle het duo Roxette. Ze is dan al een bekende en succesvolle zangeres in Zweden. Maar met Roxette breekt ze eind jaren 80 internationaal door. De groep scoort met nummers zoals 'The look', 'Listen to your heart', 'Joyride' en 'Fading like a flower (every time you leave)'.

De single 'It must have been love' uit 1990 wordt hun grootste hit, dankzij de film 'Pretty woman' met Julia Roberts en Richard Gere. De single staat in 10 landen op nummer één. Roxette verkoopt wereldwijd meer dan 80 miljoen platen.

In 2002 moet Fredriksson stoppen met optreden. Ze wordt opgenomen met een hersentumor in het ziekenhuis. Tijdens haar behandeling en revalidatie blijft ze wel muziek opnemen. In 2004 brengt ze een Engelstalig soloalbum uit, "The change", met heel persoonlijke songs. Een jaar later wordt ze kankervrij verklaard.

In 2009 staat ze opnieuw samen met Per Gessle op het podium als Roxette. Ze treden op tijdens Night of the Proms. In de jaren die volgen brengen ze nieuwe albums uit en gaan ze weer touren.

In mei 2015 staat Roxette in de Lotto Arena in Antwerpen. De groep bestaat dan 30 jaar en wil dit vieren samen met de fans. De zomer daarop zouden ze naar Suikerrock komen in Tienen, maar dat concert wordt afgelast. Fredriksson heeft opnieuw te kampen met gezondheidsproblemen en moet stoppen met touren.

Per Gessle heeft al gereageerd op het overlijden van Marie Fredriksson: "Je was een fantastische vriendin de afgelopen 40 jaar", zei hij. "Het zal nooit meer hetzelfde zijn." Hij roemt haar ook als een uitstekende muzikant, zangeres en performer. "Jij gaf mijn zwart-wit-songs de meest bijzondere kleuren."

Fredriksson laat haar echtgenoot, Mikael Bolyos en twee kinderen achter. De zangeres zal in besloten kring begraven worden.

Bron: vrtnws.be

Radio 1 Select