Marie-José van België had een affaire met Mussolini

1 september 2011

'Mussolini had affair with Italy's last queen' kopte The Guardian vandaag. Niet echt iets dat we tijdens de werkuren in detail zouden doornemen, tenware dat er twee regels verder sprake was van 'Marie-José of Belgium'.

'Italy's last queen' was inderdaad Marie-José van België (foto), prinses van Savoye, prinses van Piëmont, dochter van koning Albert I en koningin Elisabeth, zus van Leopold III en prins Karel. Ze trouwde in 1930 met de Italiaanse kroonprins Umberto van Savoie. Omdat zij de enige Europese katholieke koningsdochter en hij de enige katholieke koningszoon was, was ze hem al op negenjarige leeftijd beloofd. Zo ging dat toen in die kringen.

In 1946 waren Umberto en Marie José gedurende 33 dagen koning en koningin van Italië. Een referendum maakte een einde aan de Italiaanse monarchie. Het paar scheidde in ballingschap, Umberto vestigde zich in Portugal en Marie José ging met haar kinderen in Zwitserland wonen.

Tot zover de officiële geschiedschrijving. En nu wil het geval dat Mussolini's zoon Romano in een brief onthuld heeft dat zijn vader een affaire heeft gehad met Marie-José.

Die werd gisteren gepubliceerd in het Italiaanse weekblad Oggi. Het geval wil ook dat wij iemand kennen die Romano Mussolini nog ontmoet heeft. Hij is tevens een groot kenner van de minaressen van Mussolini.