Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Marieke Van Keirsbilck: "De klimaatcrisis begint een beetje mijn leven te bepalen"

ma 25 okt. - 10:22

De aarde wordt warmer, dat is niet meer te stoppen, maar alles zomaar laten gebeuren is geen optie… Daarom presenteert Annemie Peeters van maandag tot en met donderdag de nieuwe programmareeks ‘Wat houdt ons tegen?’. Luisteraar Marieke Van Keirsbilck getuigt over wat de klimaatcrisis met haar mentale gezondheid doet.
©VRT

“De klimaatcrisis begint een beetje mijn leven te bepalen”, begint Marieke Van Keirsbilck. “Bij elk bezoek aan de supermarkt, of bij elke douche die ik neem, denk ik aan wat mijn voetafdruk zou kunnen zijn. En wat het gevolg is van mijn handelingen.”

“Het is nooit genoeg”

“Ik wil het zelf gewoon heel goed doen. Het ligt me nauw aan het hart. Wij hebben een heel klein tuintje maar we proberen die zo groen mogelijk te maken. En het is frustrerend dat onze buurman zijn tuin vol kiezelsteentjes legt. Dan denk ik: we gaan niet vooruit.”

“De klimaatkerk is niet vergevingsgezind: we doen nooit genoeg”, pikt Jill Peeters in. “Ik ben daar ook vast in gelopen. Ik was op den duur aan het twijfelen of ik gemalen peper kocht, of zelf de molen met de peperbolletjes ging draaien. Dat is heel lastig en dat brengt je niet vooruit.”

“Mij heeft het geholpen om te beseffen dat ik deel uitmaak van het systeem en dat ik ook maar mijn best doe. Op een bepaald moment moet je het loslaten of je wordt gek”, aldus Peeters.

Druppels op een hete plaat

“Ik heb momenten waarop ik denk: we zijn goed bezig. Ik doe alles met de fiets en kies producten zonder verpakking. Maar op andere momenten denk ik: wat heeft het nu nog voor zin? Dit zijn druppels op een hete plaat”, getuigt Van Keirsbilck.

Daarom moeten zowel de overheid, als de ondernemers, als het individu op hezelfde moment inspanningen leveren, zegt Peeters. “Zolang er rotzooi wordt aangeboden, blijft het moeilijk om in te zetten op gezonde voeding bijvoorbeeld. We moeten er een open gesprek over kunnen beginnen.”

De kracht van ons land

“Ik heb wel het gevoel dat we in België goed bezig zijn. Maar ik voel me slecht als ik denk aan de inspanningen in het buitenland. Wij waren deze zomer in Turkije en daar zie je letterlijk de zwarte rook uit de auto’s komen. Er wordt ook niet gerecycleerd. Dat zijn kleine dingen die zo’n verschil kunnen maken. En soms denk ik: ‘Wat kunnen wij doen als klein landje?”

“Je onderschat dan toch de kracht van ons land, denk ik”, pikt Peeters in. “Wij zijn een ondernemend land met veel kennis. Denk aan onze universiteiten. We zijn niet groot maar wel met veel. En dat maakt dat we ergens een voorbeeld kunnen zijn.”

Luister naar het gesprek via Radio 1 Select.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet