Marifoonberichten

18 januari 2020
"Vijftig meeuwen krijsend boven een chagrijnige Noordzee, een zee van lood: warrig en misselijk van zichzelf. Dapper is mijn boot begonnen aan de oversteek, de Eerste Echte Grote Oversteek, van Engeland naar huis, 106 zeemijl pal oost de Noordzee over... dat is de droom."

De Nederlandse journalist Toine Heijmans schrijft op kantoor bij de Volkskrant stukken over de meest uiteenlopende onderwerpen. Maar na gedane arbeid trekt hij zich terug in zijn schrijvershol: de kleine kajuit van een zeilboot aan de kade van IJburg bij Amsterdam. Daar schrijft hij over de zee. De Noordzee, zijn grote liefde.

Hoewel, liefde? De Noordzee is een zee zonder romantiek, schrijft hij in Marifoonberichten. "Een werkzee is het, waar je moet zoeken naar blauw. Het water is er doorgaans bruin en grijs en ondoorzichtig. Het weer en de wind zijn er altijd onbestemd. De golven vierkant en brutaal. Waarom zou je daar gaan varen? De Noordzee is voor vissers en matrozen; een vakantiezeiler heeft er niets te zoeken. Die zee is te rauw en te koud."

Zaterdag zit Toine Heijmans aan de Interne Keukentafel. We gaan het hebben over "vertrekken en weer thuiskomen, en daartussenin een tijd die nergens mee te vergelijken is. Waar niets belangrijk is en alles van levensbelang. Het leven aan land bestaat niet".

Beluister het volledige gesprek :